Szolnok

2020.12.22. 20:00

Mostantól tábla emlékezteti az utókort a lebontott Tüdőkórházra

Ezentúl emléktábla őrzi a lebontott Tüdőkórház nevét a városban. Az épület egykori képét ábrázoló táblát a kórház kapubejáratának mementóként meghagyott falán avatták fel kedden délután.

Munkatársainktól

Péter Ferenc, az emléktábla kihelyezésének egyik szervezője (balra) és Szalay Ferenc polgármester közösen idézték fel az egykori Tüdőkórház történetét

Fotó: Nagy Balázs

A közelmúltban lebontott kórház a magyar egészségügy egyik legnagyobb sikertörténetének tanújaként a megyeszékhely országszerte ismert, nemzetközi hírű épülete volt. Születése valójában a háborús időknek köszönhető, mivel a közelgő világégésre készülve 1938-ban nagyarányú haderőfejlesztés kezdődött hazánkban is. Ennek részeként határozta el a következő évben a magyar királyi Honvédelmi Minisztérium egy szolnoki katonai kórház építését. A Glock Imre budapesti építőmester által tervezett épületet 1941-ben kezdték el, s még abban az évben át is adták rendeltetésének.

A kórház a háború végéig nem is készült el teljesen, mert a mai Zagyva-híd vonalában lett volna még egy szárnya, de így is betöltötte hivatását. A háború után 1948-ban itt hozták létre a 2008-ig működő Állami Tüdőgyógyintézetet, amely a hadiesemények végén a kifosztott épületben a svájci Vöröskereszt kórházi berendezésből, műszerekből, ágyneműből és egy tüdőszűrő-kocsiból álló adományából kezdte meg a működését. Itt indult el százötven, majd négyszáz ággyal a magyar népbetegségnek tartott tbc elleni nagyszabású gyógyító-megelőző tevékenység, amihez nemzetközi hírű kiváló orvosgárdával rendelkezett a kórház.

Annak érdekében, hogy emléke mégis fennmaradjon, a Scheftsik Telepi Lokálpatrióták nevű polgári tömörülés kezdeményezte az önkormányzatnál az épület jellegzetes részének számító bejárati kapu egy részének emlékjelként történő megőrzését, s azon egy emléktábla elhelyezését.

A Szalay Ferenc polgármester, Lits László, az NHSZ-Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, és a lokálpatriótákat képviselő Péter Ferenc és Lipták Sándor közötti tárgyalások eredményeként városi tehervállalással és civil támogatók adományai révén mostanra elkészült az emléktáblával ellátott épületelem, és a rajta levő, éjjeli fényével mintegy örökmécsesként szolgáló lámpa renoválása.

A keddi átadóünnepségen beszédet mondott Szalay Ferenc polgármester is. Úgy fogalmazott, sok szolnoki büszke arra, hogy a városnak ezen a részén született, nekik is köszönhető, hogy van helyi lokálpatriotizmus.

Péter Ferenc, az emléktábla kihelyezésének egyik szervezője (balra) és Szalay Ferenc polgármester közösen idézték fel az egykori Tüdőkórház történetét
Fotó: Nagy Balázs

– Sokan emlékeznek még arra, hogy az egyik legnagyobb orosz helyőrség állomásozott Szolnokon, és ezzel együtt kellett élni. Nem lehetett másképp. Ezt az időszakot viszont máshogy is lehetett látni akkor, amikor az ember fiatal volt – mondta. A városvezető hozzáfűzte, a Tüdőkórház, amelynek helyén most lakópark épül, korábban sok vitát váltott ki.

– A kórházat megmenteni már nem lehetett és nem is szabadott. A mai magyar egészségügyben már nem volt helye. Ennek egyik oka az épület szerkezete volt – tudtuk meg. Szalay Ferenc rámutatott, a megszépülő helyszínen most egy huszonkét ezer négyzetméteres park alakul ki, ahol a gyerekek is megtalálják számításukat. Épül ugyanis játszótér, futókör, de egyéb sportlehetőségeket is kínálnak majd.

– A városnak számos olyan történelmi, épített környezeti emléke van, amelyeket régi szépségükben kell megtartani. A közelmúltban újult meg a városháza, a megyeháza felújítása pedig zajlik – összegezte szavait a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában