Videóval

2021.01.22. 11:30

A durva rongálás után felújították a szolnoki kápolnát és a teret

Befejeződött a szolnoki Xavéri Szent Ferenc-kápolna felújítása.

S.G.A.

Szeptemberben adtunk hírt arról a méltatlan cselekményről, ami a Xavéri Szent Ferenc-kápolnát érte. Az épület egyik ékét, a Szűzanyát ábrázoló üvegablakot ugyanis betörték. Verebes György művész, az ablak készítője szerint az alkotásban esett kár mintegy 450–500 ezer forintra tehető. Nem ez volt ugyanakkor az egyetlen rongálás a kápolna környékén, ugyanis az egyik közeli padot is teljesen összetörték.

Ezen történések után vette kezdetét a kápolna környezetének renoválása. Szerdán befejeződtek az elmúlt néhány hónap munkálatai, erről a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. tájékoztatott közösségi oldalán. A kápolna betört ólomüveg ablakát ugyanis sikerült lecserélni egy újra, ezzel az utolsó részlet is a helyére került.

– A múlt évben a majd' háromszáz éves Xavéri Szent Ferenc-kápolna régi ólomüveg ablakát betörték. Ekkor elkezdődött egy felújítási, karbantartási program, aminek a végéhez értünk – kezdte a társaság ügyvezető igazgatója, Lits László. Mint elmondta, a park teljesen megújult: több mint hatszáz négyzetméteren gyepszőnyeget fektettek le és öntözőrendszert is telepítettek.

– Felújítottuk a közvilágítási hálózatot és kiépítettünk egy térfigyelőkamera-rendszert is. Most pedig az ólomüveg ablak felújítása is megtörtént, amit vissza is helyeztünk a kápolna falába. Innentől kezdve lényegében egy dolgot tehetünk: vigyázunk a kápolnára, illetve annak környezetére, ahol megnyugvásra lelhetnek a szolnoki lakosok, illetve a vallási közösség tagjai is – zárta Lits László.

Verebes György művész, az ablak készítője szerint a helyreállítás gyakorlatilag egy ember súlyos betegsége utáni talpra állásához hasonlítható.

– Értelemszerűen a templom körül még sok minden rehabilitásra szorul, hogy ez a kis gyöngyszeme a városnak biztonságban tudjon működni. Ezek az üvegablakok ugyebár műalkotások, ezért felajánlásból készültek. Ilyenkor az érzelmi kötődés még sokkal erősebb, mint az az anyagi kár, amit az ember elszenved – folytatta a Szolnoki Művésztelep vezetője.

– Szerencsére a helyreállítás viszonylag rövid idő, egy-két hónap leforgása alatt sikerült. Ezennel kérem a potenciális rongálókat, hogy tekintsenek el az ilyesfajta cselekvésektől, ez ugyanis senki számára nem éri meg azt a szomorúságot, amit mondjuk egy ilyen akció okoz – zárta gondolatait Verebes György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában