Közfoglalkoztatottak

2021.01.26. 11:30

Folyamatosan fejlesztik a kreatív műhelyt Örményesen

Elég a polgármesteri hivatalig menniük az örményesieknek, ha csodás, kézzel készült dísztárgyakat szeretnének vásárolni. Itt működik ugyanis az az önkormányzati kisbolt, ahol a közfoglalkoztatottak által készített portékákat árulják. A termékeknek van keletje, hiszen magas minőségben, nagy szakértelemmel és modern gépek segítségével készülnek a település alkotóműhelyében.

Molnár-Révész Erika

Rácz Melinda varrónő egyik munkájával. A minták modern hímzőgép segítségével, villámgyorsan készülnek

Fotó: Mészáros János

– Kiválasztom a díszítőmotívumot és azt, hogy milyen színekkel szeretném a mintát. Beviszem az adatokat, jóváhagyom, és már el is kezdi – hímzőgép segítségével egy táskára hímez virágmintát Rácz Melinda varrónő az örményesi alkotóműhelyben. A tavaly vásárolt modern eszköz még azt is megmutatja a kijelzőn, hogy hány öltéssel, mennyi idő alatt készíti el a díszítést. Ezt a virágmotívumot például tizenhét perc alatt.

Rácz Melinda varrónő egyik munkájával. A minták modern hímzőgép segítségével, villámgyorsan készülnek
Fotó: Mészáros János

– Ez volt az első hímzőgé­pünk, ami egy egycérnás gép – mutat egy jóval kisebb masinára Török Tamás, Örményes polgármestere.

– Az a különbség a régi és az új kö­zött, hogy az első szinte olyan, mint egy sima varrógép, jóval lassabban is dolgo­zik. Egyszerre egy színű cérnával lehet vele dolgozni, ha más színt szeretnénk, váltani kell.

Ez az új, tíztűs hímzőgép viszont már nagyon sok mindenre alkalmas, egyszerre tíz hímzőcérna van rajta, nem kell cserélgetni a színeket.

– A gépet tavaly szereztük be négymillió forintért, és nagy hasznát veszik az itt dolgozó varrónők, akinek mindig kikérem a véleményét eszközbeszerzés előtt – mondja az új gép előnyeiről Török Tamás polgármester. Hozzáteszi, az eladásból származó bevételből folyamatosan fejlesztenek, most egy olyan szoftverre gyűjtenek, melyet ha telepítenek az új varrógépre, még több mindenre alkalmas lesz.

– A problémánk most az, hogy egy adott, konkrét logót nem tud egy az egyben lemásolni, és azonnal hímezni a gép. Pedig a különböző cégek számára is lehetne saját logóval ellátott termékeket készíteni, ami plusz ügyfélkört jelenthetne. Csakhogy ez a szoftver háromszázezer forintba kerül – magyarázza, miközben a műhelyben folyamatosan dolgoznak a varrógépek, hátul pedig készülnek a szebbnél szebb kerámiák Aradiné Szabó Tünde kezei között.

– Éppen a kávéscsészék fülét készítem, ezeket tegnap korongoztam, de akkor még nagyon lágy volt az anyag ehhez a művelethez. Ha megvan a rutin, maga a korongozás gyorsan megy, inkább az utómunkálatok hosszadalmasak – magyarázza a keramikus, aki Mezőtúron tanulta ki a mesterséget. Edényei, tányérjai olyan minőségben készülnek, hogy sokan előre rendelnek munkáiból.

Az önkormányzat alkotóműhelyében összesen tízen dolgoznak, mindenkinek megvan a maga feladata, készülnek itt még rongyszőnyegek, de papírmasé szobrocskák is.

Az örményesi vasútállomás mellett található épületből az elkészült termékeket a polgármesteri hivatalban működő kisboltba szállítják, ami hétfőn, szerdán és pénteken tart nyitva.

Aradiné Szabó Tünde kávéscsészéket készít az önkormányzat alkotóműhelyében, a keramikus munkáit nagyon szeretik a vásárlók
Fotó: Mészáros János

A friss házasokra is gondolnak, gyűrűtartó párnákat kapnak

Az örményesi önkormányzat alkotóműhelyében készülnek azok a hímzett gyűrűtartó párnák is, melyeket a házasságkötések alkalmával ingyen készítenek el, és ajándékoznak a településen házasodóknak.

– Körülbelül két éve, mióta beszereztük az első varrógépünket, azóta ajándékozunk gyűrűtartó párnát azoknak a pároknak, akik itt kötik össze az életüket. Belehímezzük a nevüket vagy a monogramjukat, valamint a dátumot. Ez egyrészt egy örök emlék marad a párok számára, másrészt így szeretnénk tisztelegni a házasság intézménye, szentsége előtt – mondta Török Tamás, Örményes polgármestere.

Hozzátette, ezerfős kistelepülésükön is megnőtt az utóbbi években a házasságkötések száma, két év alatt legalább húsz gyűrűtartó párnát ajándékoztak ifjú pároknak.

Aradiné Szabó Tünde kávéscsészéket készít az önkormányzat alkotóműhelyében, a keramikus munkáit nagyon szeretik a vásárlók

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában