SZÁLLÓPOR-TARTALOM

2021.01.10. 09:03

Ismét kifogásolt a levegő minősége Szolnokon

Az országban többfelé ismét jelentősen romlott a levegőminőség a szálló por magas koncentrációja miatt – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-t.

MTI

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Sajószentpéteren veszélyes, Kazincbarcikán, Miskolcon, Putnokon és Tökölön egészségtelen a levegő minősége. Az NNK javaslata szerint ezeken a településeken az érzékeny lakosok (gyermekek, idősek, krónikus szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségben szenvedők és várandós kismamák) tartózkodjanak kevesebbet a szabadban és rendszeresen szellőztessenek otthon.

Az NNK kiemelte: a szálló por, ezen belül is leginkább a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék jelentősebb kockázatot jelentenek az egészségre, mint a nagyobb részecskék, amelyek jellemzően nem jutnak le a légzőrendszer legalsóbb részeibe. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Szolnok további hat településsel együtt abba a körbe tartozik, ahol kifogásolt a levegőminőség, ez a helyzet Budapest, Tököl, Százhalombatta, Salgótarján, Kecskemét, Várpalota és Ajka környékén is. A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható jelentős javulás – tették hozzá.

A rossz minőségű levegő az arra érzékenyeknél enyhe légzőszervi tüneteket, például köhögést, légúti irritációt okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában