Karcag

2021.01.02. 11:30

Lévainé Kovács Róza megszeretteti a tantárgyat a gyermekekkel

Tavaly Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat kapott, a napokban pedig Rátz Tanár Úr életműdíjat vehetett át az oktatás területén kiemelkedő teljesítményéért Lévainé Kovács Róza, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola matematika–fizika szakos mesterpedagógusa. Pályájáról beszélgettünk a kitüntetett tanárral.

Daróczi Erzsébet

Lévainé Kovács Róza mesterpedagógus a nemrég átvett díjjal

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A járványügyi helyzetben rendhagyó módon, online díjátadón vehettem át ezt az életműdíjat, melyet a fizikatanárok Kossuth-díjának is neveznek – mondta Lévainé Kovács Róza, akitől megtudtuk, a három neves cég alapította díjat a fővárosi Fasori Gimnázium legendás hírű matematikatanáráról nevezték el.

Az életműdíjat évente két-két biológia-, matematika-, fizika- és kémiatanárnak ítélik oda. A felterjesztés feltétele a kimagasló oktató-nevelő tevékenység. Kritérium, hogy a tanítványok országos versenyeken sikeresek legyenek, és a díjazott szerepet vállaljon országos, regionális vagy iskolai szakmai versenyek megszervezésében is – sorolta a tanárnő.

Lévainé Kovács Róza mesterpedagógus a nemrég átvett díjjal
Fotó: Daróczi Erzsébet

Lévainé Kovács Róza közel négy évtizedes pályáján mindig arra törekedett – és törekszik ma is –, hogy megszerettesse a gyerekekkel a sokak által kevésbé kedvelt matematikát és fizikát.

– Ezért hoztam létre a Kováts-tehetségpontot, mely már kétszer elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. Fizika szakkörös diákjaimmal különleges kísérleteket végzünk, minden tanévben egy kiemelt témát dolgozunk fel, ehhez találok ki kísérleteket. Ezeket bemutatjuk iskolásoknak, óvodásoknak, így próbáljuk szerethetővé tenni a fizikát a kicsik számára is.

Saját ötletem alapján tizenöt évig szerveztem a Fizika Próbaversenyt, melyen eddig összesen több mint tizenhatezer tanuló vett részt. Résztveszek az Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny szervezésében, de nagyon népszerű a Fizika+ országos versenyem is – ezen munkáimat is elismerték a díjjal.

Elmondhatom, hogy a Kováts az első munkahelyem, hiszen a tanári diplomám megszerzése óta, 1983-tól dolgozom a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kováts tagintézményében.

Célom, hogy úgy népszerűsítsem a fizikát a diákjaim körében, hogy közben kísérleteket végzünk, és önálló gyűjtőmunkára is nevelem őket. Elmondhatom, örömmel vesznek részt diákjaim a tanórán kívüli munkában, és jó helyezést, különdíjat hoznak el a megyei, országos megmérettetésekről.

Az is nagy megtiszteltetés számomra, hogy a rangos díjra – amit a fizikatanárok Kossuth-díjának is neveznek – két, országos versenyeken megismert kollégám terjesztett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában