illegális szemétlerakás

2021.01.14. 07:00

Több száz tonna hulladékot gyűjtöttek már be a Jászkunságban

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a MÁV-csoport összehangolt akcióban gondoskodik a legforgalmasabb szakaszokon az illegálisan lerakott hulladék felszámolásáról a Tisztítsuk meg az Országot! program keretében. Az akciót április végéig meghosszabbították, de eddig is rengeteg hulladék gyűlt össze. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is több száz tonna szemetet szedtek össze.

Rimóczi Ágnes

A felmért illegális hulladék több mint fele a vasúti pálya mentén található

Forrás: MÁV-csoport

Tavaly nyáron indult el a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű program, melynek célja az illegális hulladéklerakással leginkább érintett területek megtisztítása. Ennek részeként megkezdődött a vasúti és közúti létesítmények, az erdők, a nemzeti parkok, valamint az önkormányzati közterületeken fellelhető illegális hulladékok összegyűjtése.

– A MÁV-csoport a projektet megelőzően és azon kívül is igyekszik folyamatosan feltérképezni a kezelésében lévő érintett ingatlanokat, területeket, és a lehetőségekhez mérten mihamarabb gondoskodni a hulladék elszállításáról. Több módon is kapunk bejelentéseket, melyekre igyekszünk reagálni, és azok alapján cselekedni – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

– Tapasztalatunk szerint sok helyen a fellelt hulladék nem vasúti technológiából származik, azt – összetételből ítélve – magánszemélyek, esetleg vállalkozások rakják le.

Építési és lombhulladékot, gumiabroncsokat és kismértékben veszélyes hulladékot találunk, mennyisége egy zsáktól egészen 100 tonnás nagyságrendig, területenként változik.

– A legszomorúbb tapasztalat, hogy olykor a már megtisztított területen rövid idő elteltével friss hulladékhalmokat észleltünk. A MÁV országosan 550 helyszínt mért fel, ezeknek több mint fele a vasúti pálya mentén található. A jelenlegi adatok alapján mintegy 36 ezer négyzetméter, vasúti területen tizenegyezer köbméter illegálisan lerakott hulladék található – számolt be a tapasztalatokról a vállalat.

A felmért illegális hulladék több mint fele a vasúti pálya mentén található
Fotó: MÁV-csoport

Kiemelték, hogy az operatív környezetvédelmi feladatokat a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. környezetvédelmi szervezete látja el. Tiltó táblákat helyeznek ki a megtisztított területekre, vizsgálják, hogyan lehetne megakadályozni a területhez való hozzáférést, illetve ellenőrzésekkel igyekeznek fenntartani a területek hulladékmentességét.

A MÁV fővárosi és vidéki vasúti területeiről tavaly év eleje óta elszállított illegális hulladék mennyisége meghaladta a 2120 tonnát, ez nettó 107 millió forintba került.

A társaság az elmúlt öt esztendőben országos szinten mintegy 19 ezer tonna illegális hulladékot szállíttatott el – vidéken 8600 tonnát –, hozzávetőlegesen félmilliárd forint költséggel.

– A Tisztítsuk meg az Országot! program év végi akciójában december közepén a MÁV közel hétszáz munkatársa önkéntesen, a vasúti sínek mentén, az állomások közelében végezte a területek megtisztítását, országos szinten. Az öt nap alatt összegyűjtött hulladék mennyisége elérte a 3,5 tonnát, kollégáink több mint ezer zsákot töltöttek meg. A jellemzően vonatból kidobott kommunális hulladék mellett bútorokat, elektronikus eszközöket, autógumikat gyűjtöttek. A szolnoki állomás környékén közel 20 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze munkatársaink – számoltak be a kommunikációs igazgatóság munkatársai.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai sem tétlenkedtek. A Tisztítsuk meg az Országot! program keretében Jász-Nagykun-Szolnok megyében tizennégy helyszínen takarítottak.

Összesen 139 120 kilogramm szemetet gyűjtöttek össze a munkatársak.

– Emellett a HulladékRadar applikáció segítségével és az éves üzemeltetési feladataink keretében is sok szemetet gyűjtünk, szemétszedési munkák során tavaly így több mint 530 ezer kilogramm hulladékot gyűjtöttünk be és szállítottunk el biztonságos lerakókba. Tevékenységünkre összesen 12 ezer 569 munkaórát fordítottunk – mondta el érdeklődésünkre Pécsi Norbert Sándor.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője a számadatokat kiegészítve hozzátette, a legtöbb feladatuk a legforgalmasabb szakaszokon jelentkezik, a tavalyi évben ezen munkákra több mint 95 millió forintot költöttek.

– Ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb pénzt tudtunk közvetlenül az utak és az út menti területek karbantartására fordítani. Sajnálatos tapasztalatunk továbbra is, hogy a hulladék rendszeresen és gyorsan „újratermelődik”. Ezért bízunk az elfogadott új törvényben és annak hatásaiban, amely szigorúbb fellépési lehetőséget biztosít a hatóságok számára az illegális szemetelőkkel szemben – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor, kommunikációs osztályvezető.

Egy telefonos alkalmazás használatával bárki segítheti a munkájukat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a MÁV Csoport a „Tisztítsuk meg az Országot!” programon kívül is számos módon igyekszik felmérni az illegális szeméthalmokat, és megszabadulni azoktól. A HulladékRadar alkalmazáson keresztül rendszeresen érkeznek jelzések az illegális hulladéklerakásokról.

A MÁV az új programhoz készített hulladékfelmérés- és a HulladékRadar applikáción keresztül beérkező adatok és információk alapján tervezi és végzi az elszállításokat. A vasúttársaság több mint kétszáz bejelentést kapott a HulladékRadar applikáción keresztül, ezek alapján mintegy 1050 tonna hulladék elszállításáról gondoskodott.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. is dolgozik a HulladékRadar alkalmazás segítségével. Amint elmondták, az applikáción keresztül Jász-Nagykun-Szolnok megyében eddig összesen 12 helyszínről 13 240 kiló illegális hulladékot gyűjtöttek. A társaság az éves üzemeltetési feladatain keresztül pedig 377 970 kilogramm szemetet gyűjtött a pihenőkből, parkolókból, út mellől az árokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában