Kőszegi Eszter

2021.01.26. 13:29

Szolnokról is érkezett önkéntes az ÁGOTA Alapítvány véradására

Az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben először szervezett véradást az állami gondoskodásban élő gyermekek támogatásáról ismert szegedi ÁGOTA Alapítvány.

Szoljon.hu

Forrás: Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

A véradáson a szervezet önkéntesei és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársai vettek részt, több tucatnyian.

A szervezők az épületben minden feltételt megteremtettek ahhoz, hogy a járványügyi szabályok betartása mellett vért adhassanak az ÁGOTA közösség tagjai. Voltak, akik más megyéből érkeztek, Kőszegi Eszter például Szolnokról utazott vonattal Szegedre, hogy részt vegyen a szervezet akciójában.

– Régebben rendszeres véradó voltam, gyermekeim születése után vérszegény lettem egy időre, így sokáig nem adhattam vért.

Amióta újra megtehetem, mindig jelentkezek, mert humánus cselekedetnek tartom.

– Nincs benne semmi kellemetlenség, nem kerül semmibe és mégis segíteni tudunk vele másokat. Arról nem beszélve, hogy csak egészséges ember adhat vért, tehát ez azt is jelenti, hogy én magam is egészséges vagyok. Ami, az utóbbi időben láthatjuk csak igazán, nagyon fontos – mondta véradás közben, mosolyogva.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tájékoztatása szerint fontos, hogy megszokott és ismert intézetek mellett a véradók munka-, vagy lakóhelyéhez közel is legyen véradási lehetőség. Jelenleg a biztonságos készlethez országosan napi 1200-1300 véradás szükséges. Egy egység levett vérből vörösvérsejt, trombocita és fagyasztott plazma készítmény lesz, amelyet akár három különböző beteg ellátásához is fel lehet használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában