JÁSZKUNSÁG

2021.01.13. 20:00

Télen életeket ment a folyamatos figyelem

Az előrejelzések szerint hamarosan beköszönt az igazi téli időjárás, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések ezért kiemelt figyelmet fordítanak a külterületeken élő idősekre. Főként a helyi polgárőrök vesznek részt a munkában, de akad olyan település is, ahol a közfoglalkoztatottak dolgoznak a tanyákon élők védelme érdekében.

Munkatársainktól

Kecse László járási koordinátor (jobbra) és Tadanai János tiszaföldvári polgárőr gondosan megtervezik a járőrözés útvonalát

Fotó: Nagy Balázs

– Nagyon örülnek, amikor kimegyünk hozzájuk! Nem feltétlenül a konkrét segítség miatt, leginkább az irántuk tanúsított figyelmességért és a beszélgetésekért hálásak – mondta Kolozsi József, a törökszentmiklósi polgárőrök vezetője arról, miként fogadják kollégáit a külterületeken élő idősek.

A város körüli tanyavilág nagyon kiterjedt, sokan élnek külterületeken. Törökszentmiklóshoz tartozik Surjány, Bartapuszta, Szakállas, Óballa, de még Tiszatenyő felé is akadnak külterületi ingatlanok. Ennek ellenére egy héten legalább egyszer mindenkit meglátogatnak.

– Ha szükség van rá, fát vágunk, bevásárolunk, akár a gyógyszert is kiváltjuk annak, aki ezt igényli, de még akkor is gyakran segítünk, ha nem kérik.

Nemrég például tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztottunk ki az érintetteknek

– sorolta a segítségnyújtás formáit a több mint hetven tagból álló egyesület vezetője.

Hozzátette, a külterületi szolgálatot nagyban segíti az a terepjáró, melyet két éve kaptak az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Telefonon is bármikor hívhatják az egyesületet

Tiszajenőn sok egyedül élő idős lakik nehezen megközelíthető, külterületi részeken, így ott még lóval is rendszeresen járőröznek a polgárőrök, hogy be tudjanak avatkozni, ha valaki segítségre szorul. A helyiek telefonon is bármikor hívhatják az egyesületet.

A téli időszakban egyik önként vállalt feladatuk, hogy segítenek a szociális tűzifa felaprításában és kihordásában, ezt idén is megtették.

Rákóczifalván kevés külterületi ingatlan van, így nincsenek annyira elzárva a közösségtől az egyedül élő idősek.

– A hó sem szokott gondot okozni, olyan viszont előfordult korábban, hogy egy nagy esőzés után a sár és a pocsolyák miatt egy idős hölgy nem tudott bevásárolni, így a polgárőröktől kért segítséget – számolt be róla Jámbor Sándor, a helyi polgárőrség elnöke.

Hozzátette, a koronavírus-járvány második hullámában gyógyszerek házhoz szállításában még nem kértek tőlük segítséget, de ha szükség lesz rá, számíthatnak rájuk a lakosok.

Hétvégén hajléktalanokat mentettek a Jászságban

– Télen fokozottan figyelünk a településen élő idősekre és egyedülállókra – mondta Pap János, a Jánoshidai Polgárőr Egyesület elnöke. – Hétvégén két hajléktalan ellátásában is közreműködtünk. Egyiküknek a polgárőrirodában adtunk ideiglenes helyet. A férfi Egerből indult el és Jászladányra szeretett volna eljutni.

Pénteken éjszaka találtuk meg a buszmegállóban, nem hagyhattuk kint a hidegben, nehogy megfagyjon.

– Egy éjszakára az irodában biztosítottunk neki szállást, másnap továbbindult Jászladányra. A másik fedél nélküli ellátásában a mentők segítségét kértük, akik kórházba szállították a férfit – idézte fel az elnök.

Hozzátette, a település külterületén két-három tanya található, melyeket szintén fokozottan figyelnek.

Közben már Jászágón is felkészültek a hideg, téli időszakra.

– Felvettük a kapcsolatot a település szociális szakembereivel és a tanyagondnoki szolgálattal, hogy amennyiben szükség van a polgárőrök segítségére az idősek ellátásában, akkor jelezzék felénk. Eddig még nem érkezett megkeresés, de ha bármi gond lenne, állunk rendelkezésre – mondta érdeklődésünkre Szántóné Lőrincz Piroska, a jászágói polgárőr egyesület elnöke.

A bereki gyógyvízből is visznek annak, aki kéri

– Tagjaink nemcsak télen, hanem az év minden szakában rendszeresen felkeresik a település határában és a tanyaközpontban élőket, de a faluban lakó idős, egyedülálló embereknek is rendszeresen segítünk – hangsúlyozta Vígh Győző, a Berekfürdői Polgárőr Egyesület gazdasági vezetője.

Elmondta, télen, ha valamelyik házról tudják, hogy ott fával fűtenek, és reggel nem füstöl a kémény, bemennek, és megnézik, nem esett-e baja az ott lakónak, esetleg a fűtéssel van-e problémája.

Az üdülőrészen is rendszeresen járőröznek, mert ott többen laknak télen is.

– Aki kéri és hét elején leadja részünkre a listát, annak péntekenként bevásárolunk, Berekfürdőn vagy Karcagon, a nagyobb élelmiszerláncokban, de a gyógyszer kiváltásában is közreműködünk – ismertette legújabb akciójukat.

A gazdasági vezető hozzátette, a tanyákon élőknek a téli tűzifa összevágásában és behordásában is segítenek a polgárőrök, ráadásul aki szeretné, annak kannában a bereki gyógyvízből is rendszeresen visznek meleg vizet.

Lóhátról és fogatról is figyelik a térséget

– Hat vizsgázott lovas polgárőrünk van nyolc lóval, a két kettes fogatot is beleszámítva. A tanyavilágot és az üdülőkörzetet a rossz útviszonyok miatt ők tartják szemmel – tájékoztatta hírportálunkat a nagyrévi polgárőr egyesület vezetője, Eörsi Rita.

Az egyedül élő lakosokra külön próbálunk odafigyelni, hogy füstöl-e a kémény, és az esetleges havazás esetén ki tudnak-e jönni a házakból.

– Együttműködünk a tanyagondnoki szolgálattal, ők intézik a gyógyszer vagy élelmiszer beszerzését, de igény szerint ehhez mi is csatlakozunk – fogalmazott.

A tiszaföldvári Szaszkó János (balra) tájékoztató kiadványt vehetett át Kecse Lászlótól, a tiszaföldvári polgárőrség vezetőjétől
Fotó: Nagy Balázs

Tiszaföldváron szórólapok segítségével tájékoztatják a polgárőrök a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) tagjait az aktuális koronavírus-helyzetről. Ezeket a családi házakat érintve tervezik meg az éjszakai járőrútvonalakat is.

– Biztonságban érezzük magunkat. Ha véletlenül történik valami, megvan a telefonszám, hívjuk őket, és jön a segítség. A feleségemnek azt is felajánlották, hogy elviszik orvosi kezelésre, de eddig még nem volt rá szükség – mesélte a tiszaföldvári Szaszkó János, aki ugyancsak a mozgalom tagja.

Éjjel-nappal hívhatnak minket, és ezt tudják az idősek is.

– Azért vagyunk, hogy segítsünk. Szolgálati idő után például vágtunk már fát vagy veszélyes lugast is – mondta Kecse László, a tiszaföldvári polgárőr egyesület vezetője. Hozzátette, amikor nagy mínuszok vannak, különösen figyelnek azokra, akikről tudják, hogy anyagilag gondba ütközik a fűtés kifizetése.

 

Kőröstetétlenen közfoglalkoztatottak segítik a munkát

Felkészült az elkövetkezendő napok kedvezőtlen időjárására a kőröstetétleni önkormányzat is. A mintegy nyolcszáz lelkes községhez jelenleg hat tanya tartozik. Pásztor Imre polgármester hírportálunkkal azt közölte, náluk a közfoglalkoztatottak segítenek abban az esetben, ha probléma adódna a külterületeken.

– Olyan személy nem él a tanyáinkon, aki ne tudná ellátni magát. Mégis, ha bármi történne, rendelkezésre állunk. A hómentesítéshez például felszereltük már a traktorunkat, ezzel végezzük majd a külterületekhez vezető dűlőutak takarítását –részletezte a településvezető.

Pásztor Imre hozzátette, a közmunkásokon túl ő maga is hadra fogható lesz, ha az időjárási körülmények úgy kívánják. Hangsúlyozta, telefonon tőle is kérhetnek segítséget a helyiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában