hideg idő

2021.01.17. 07:00

Telt házzal működik a szolnoki hajléktalanszálló

A tartós hideg miatt a napokban megnőtt a hajléktalanellátást végző szolnoki telephelyek kihasználtsága. Az átlagosnál jóval többen veszik igénybe a Prizma úti nappali melegedőt és a Tószegi úton található éjjeli menedékhelyet is.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Olyan esetben tapasztalunk nagymértékű ügyfélforgalom-növekedést, ha napközben is nulla fok alatti a hőmérséklet. Ilyenkor egy-két órára bejön az ügyfél, vagy akár a teljes nyitvatartási idő alatt bent tartózkodik – tájékoztatta hírportálunkat Hegyi Anita, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás Humán Szolgáltató Központjának igazgatója.

Itt kicsit átmelegszik, tisztálkodik, étkezik, pihen, majd többségük átmegy az éjjeli menedékhelyre, ahol az éjszakáját tölti.

– Olyan ügyfelünk is van, aki ismerősnél, családtagnál húzza meg magát a hidegebb téli estéken – tette hozzá.

Az intézményvezető elmondta, az utcai szociális munkatársak minden hétköznap délután kettő és este tíz óra között járják a várost, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik még ilyenkor sem veszik igénybe az ellátást.

– Ezeken a napokon meglátogatják a már gondozásba vett ügyfeleket is alvóhelyeiken, ha szükséges, meleg takaróval, hálózsákkal látják el őket. Emellett, ha az öltözetük használt vagy átázott és veszélyt jelent rájuk nézve, tiszta, száraz ruhával. Ezenkívül munkatársaink rendszeresen visznek magukkal meleg teát, és ezzel kínálják a klienseket.

A járványhelyzetre való tekintettel rendszeresen osztanak orvosi maszkokat is.

– Ha úgy látják, hogy szükséges, vagy panasz esetén testhőmérséklet-mérést végeznek. Amennyiben vírusfertőzésre utaló gyanú merül fel a tünetek alapján, a mentőszolgálat segítségét kérik – sorolta az intézkedéseket az intézményvezető.

Hozzátette, ha életet veszélyeztető vagy tartós egészségkárosodással járó állapotban találnak valakit az utcán, akkor a rendelkezésre álló eszközökkel, például hőtartó fólia, takaró és elsősegélyláda segítségével megkezdik az akut helyzet elhárítását a mentőszolgálat egyidejű értesítése mellett.

Belépéskor minden telephelyen kötelező a testhőmérés

Az átmeneti szállón jelenleg látogatási tilalom van érvényben a veszélyhelyzet miatt, így ott most nem alakítottak ki időszakos férőhelyeket, tudtuk meg Hegyi Anitától, a Humán Szolgáltató Központ igazgatójától.

– Az éjjeli menedékhelyünk jelenleg maximális kihasználtság mellett működik, az időszakos férőhelyeink kihasználtsága pedig változó, de minden érkező hajléktalan személyt el tudunk helyezni – hangsúlyozta az intézményvezető.

Hegyi Anita kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy eddig két ügyfelüknél mutatták ki igazoltan a koronavírus-fertőzést.

– Az elrendelt karantént, illetve a kontaktszemélyek vonatkozásában a járványügyi megfigyelést intézményünk biztosította. Jelenleg nincs koronavírussal fertőzött kliensünk, minden telephelyünkön beengedéskor kötelező a testhőmérés és a kézfertőtlenítés is, továbbá rendszeresen fertőtlenítünk – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában