JÁSZKUNSÁG

2021.02.18. 07:00

A gyerekek kedvencét, a mogyorókrémet is tesztelték a szakemberek

Az év első terméktesztjén a gyerekek nagy kedvencét, a mogyorókrémeket tesztelte a Szupermenta program. A boltok polcain található széles kínálatból harmincnégy különböző márkájú, kenhető, kettő-tizenöt százalék mogyorótartalmú termék teljes körű vizsgálatát végezték el a szakemberek. A finomságok közül hat bio volt, négy pedig édesítő­szerrel készült.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tesztben szereplő termékeket élelmiszer-biztonsági és -minőségi vizsgálatoknak vetették alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumaiban. Az analizált paraméterek – többek között – a növényvédőszer-maradékok, az allergének, az édesítőszerek és tartósítószerek, valamint az aflatoxin-, zsír-, transzzsírsav- és cukortartalom voltak. Megnyugtató, hogy élelmiszer-biztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak a szakemberek.

Kevésbé mutatott pozitív képet a termékek jelölésének ellenőrzése, amelynek során számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt a megnevezésekkel, az allergének pontatlan jelölésével, az összetevők feltüntetésével, a tápértékjelöléssel, néhol pedig a betűmérettel.

A jelölési hibák miatt tizenhét termék esetében indult hatósági eljárás a gyártók, illetve forgalmazók ellen. Az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek, és a már megszokott módon, határidőket tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a hibák kijavítására.

Borítóképünk illusztrációfotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában