Jászkunság

2021.02.11. 17:30

A közösségi média befolyásolja, hogy mit olvasunk mostanság

Az olvasói szokások folyamatosan változnak, átalakulnak. Mindez azonban nem hozza magával azt, hogy a papíralapú könyvekre már nincs igény. Akik örömmel merülnek el a betűk tengerében, azok modern világunkban is kölcsönzik, és vásárolják a kézzel fogható műveket. A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatójával arról beszélgettünk, hogy most, a járvány idején mi alapján választanak olvasnivalót az emberek, és mely műfajok, szerzők a legkedveltebbek.

Czakó Nóra

Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója minden idők három legtöbbet kölcsönzött könyvsorozatával. Ezek a kötetek főleg a fiatalok körében népszerűek

Fotó: Nagy Balázs

Ugyan a könyvtárak most zárva tartanak, mégsem maradnak olvasnivaló nélkül a Szolnokon és környékén élők. Szandaszőlősön, a Széchenyi városrészben és a belvárosban is át lehet venni egy ablakon keresztül az előre „megrendelt” könyveket. Akik pedig a kertvárosban, a Tallinn városrészben, a Pletykafaluban vagy messzebb laknak, az ő esetükben is megoldják a könyvtár munkatársai, hogy eljussanak hozzájuk a kért kötetek.

Idősek esetén házhoz szállítást is vállalnak.

– Tapasztalataink szerint most, hogy zárva van a könyvtár, inkább az idősek kölcsönöznek több könyvet, hiszen az ő esetükben az online térben olvasás nem annyira számottevő – mondta hírportálunknak Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója.

– Emellett természetesen a diákok is folyamatosan keresik a szakirodalmat, viszont most nem tudnak az olvasók nézelődni a polcokon és keresgélni a könyvek között. Általában azokat a köteteket keresik, amiket ki szoktunk ajánlani. Amikor nyitva van a könyvtár, ezek külön polcon találhatóak, és mindig egy bizonyos téma köré épülnek, valamiért aktuálisak vagy pedig új művek. Ezek között nagyon szeretnek válogatni az olvasóink.

Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója minden idők három legtöbbet kölcsönzött könyvsorozatával. Ezek a kötetek főleg a fiatalok körében népszerűek
Fotó: Nagy Balázs

– Most pedig a gyermekkönyvtár ablakaiban berendezett kirakatban lévő kötetek a slágerek. Emellett előszeretettel kölcsönzik azokat a könyveket is, amiket a közösségi oldalunkon és a weblapunkon teszünk közzé, hogy olvasásra ajánljuk vagy pedig új kiadványok.

Azt tapasztaljuk, hogy az olvasói szokásokat napjainkban jelentősen befolyásolják az éppen aktuális online térben megjelenő, különböző olvasási kihívások.

– Ezek most nagy népszerűségnek örvendenek. Ami nálunk is kedvelt, az a Szabados Ágnes-féle Nincs időm olvasni kihívás. A Hild Viktor Könyvtár is minden hónapban közzéteszi az éppen aktuális témát, ami februárban úgy hangzik, hogy egy könyv, aminek piros a borítója – tette hozzá.

Az intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy most a felnőttek körében a leginkább keresett kötetek, a mozifilmekhez kapcsolódó különféle életrajzi könyvek, attól függően, hogy éppen mi aktuális. A családregények, életrajzok is mindig népszerűek, mint például A Romanovok, vagy a Coco Chanel című könyv, vagy az Utolsó királynő, ami II. Erzsébet angol uralkodóról szól. Ezeket most nagyon szeretik az olvasók. Ha pedig a sajtóban megjelenik egy ismert ember halálhíre, a hozzá kapcsolódó könyvek iránt is megugrik a kereslet.

Ami még nagyon kedvelt, az a külföldi politikai személyek életrajza. Jelenleg a Michelle Obama inspiráló gondolatai című kötet töretlen népszerűségnek örvend, de a különféle hírességekről szóló könyvek is, mint például Szendrey Júlia élete, naplója, levelei és halálos ágyán tett vallomása, ami tavaly jelent meg.

Hajdúné Árkosi Erika rendezi a gyermekkönyvtár kirakatát. Szeretnek válogatni az olvasók a kihelyezett kötetek közül
Fotó: Nagy Balázs

A romantikus könyvek is mindig kelendőek, főként Nora Roberts és Danielle Steel, a magyarok közül pedig Fábián Janka az örök kedvenc, de Bauer Barbara, Fejős Éva és Szabó Magda is kedvelt. Ez utóbbit újra elkezdték kiadni, így még mindig keresik a könyveit.

Emellett a történelmi regények és a fantasztikus irodalom is népszerű, valamint a skandináv krimik, főként Jo Nesbø és Camilla Läckberg. Ez utóbbi műfaj az idősek körében is nagy kedvenc a romantikus regényekkel egyetemben.

– Mostanában egyre nagyobb az igény a kortárs magyar és világirodalom iránt, és a mai magyar szépirodalom is kezd népszerűbbé válni – világított rá Czakóné Gacov Katalin.

– Ennek az lehet az oka, hogy a könyvkiadók ebben a vírushelyzetben, hogy pótolják a kieső személyes találkozókat, a közösségi médiában videókat tesznek közzé könyvreklámokkal vagy irodalmi beszélgetésekkel, és az ezekben szereplő köteteket is keresik az olvasók.

A közösségi média most nagyban befolyásolja azt, hogy miket olvasnak az emberek.

– Emellett, ha egy könyvet újra kiadnak, annak szintén megnő a népszerűsége. Ilyenek most Ernest Hemingway művei. A könyvsorozatokat is nagyon szeretik az olvasók, és amikor megjelenik a legújabb rész, a korábbiakat is keresni szokták nálunk. A szépirodalmon belül nagyon kedveltek Náray Tamás könyvei, Az utolsó reggel Párizsban és a Zarah sorozat.

– Ezenkívül mostanában nagyon sokan kölcsönzik a magyar közelmúlt történetét feldolgozó könyveket is. Frei Tamás és Moldova György például igen népszerűek – fejtette ki az igazgató, aki arról is beszélt, hogy a férfiak körében leginkább a történelmi regények népszerűek, mint például Benkő László, Urbánszki László, Bán Mór, Ken Follett, és a kémregények, vagyis Steve Berry, John Grisham, magyarok közül pedig a Tarjányi Péter és Dosek Rita szerzőpáros könyvei – sorolta.

Az ifjúsági részlegben a kötelező olvasmányok mellett azokat a könyveket szokták keresni a fiatalok, amihez kapcsolódik valamilyen program vagy kör a könyvtárban. Szeretik a szerepjátékos könyveket, illetve nekik is van saját olvasási kihívásuk. A fiatalok érdeklődését leginkább az határozza meg, hogy mit olvasnak a kortársak vagy hogy éppen mi a leginkább felkapott.

– A gyermekek körében a képes és mondókás könyvek a legkedveltebbek, főként Bartos Erika, de Marék Veronika is töretlenül népszerű. Mesekönyvekből azonban kevesebbet kölcsönöznek most, hogy zárva vagyunk – mondta a könyvtár vezetője.

– Ennek oka, hogy korábban a gyermekekkel jöttek a szülők, a gyermek szétnézett a polcokon, kiválasztotta a neki tetsző könyveket, így többet is hazavittek. Most vagy a szülő kér tőlünk életkortól függően egy-egy fiúnak vagy lánynak olvasnivalót, vagy a közösségi oldalunkon és weblapunkon közzétett új könyvekből választanak. Van egy harmadik lehetőség is, és ez most a legnépszerűbb, hogy a kirakatban mindig találhatók mesekönyvek is, és abból tudnak választani a gyermekek – részletezte.

Czakóné Gacov Katalin kérdésünkre elmondta, nem tapasztalták, hogy a koronavírus-járvány miatt többen keresnék az orvosi könyveket.

Inkább az immunerősítésről, egészséges életmódról és táplálkozásról szóló köteteket viszik, illetve az önsegítő könyveket, amik életvezetési tanácsokat adnak, de kedveltek a különféle pszichológiai, házassági problémákkal kapcsolatos könyvek is. A vírussal kapcsolatos művek is keresettek, több szerző is írt például karanténnaplót, és ezeket is viszik az olvasók.

A neveletlen hercegnő naplója a legtöbbet kölcsönzött sorozat

Czakóné Gacov Katalin azt is elárulta hírportálunknak, hogy jelenleg mely könyvre van a legtöbb előjegyzés. Ez pedig Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai című regénye. Tizenhárom olvasó vár arra, hogy kikölcsönözhesse ezt a kötetet, de Edith Eva Eger A döntés című könyvén is több mint tíz előjegyzés van. A magyarok közül Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós című műve és Almási Kitti Ki vagy Te? Elvárások szorításában című regénye most a legkeresettebb nyolc előjegyzéssel.

– Ebből is látszik, hogy jelenleg inkább az ilyen könyvekre van kereslet, nem pedig a szépirodalomra – fűzte hozzá az igazgató. – Az a könyv, amire a legtöbb előjegyzés volt idáig, azóta, hogy ezt vizsgáljuk, az Leiner Laura A Szent Johanna gimi sorozata. Utána következnek a dobogón Bán Mór Hunyadi-kötetei, majd a Trónok harca. A szürke ötven árnyalata a negyedik a népszerűségi listán, Orvos-Tóth Noémi pedig jelenleg a tizenkettedik.

– A legtöbbet kölcsönzött könyv összességében A neveletlen hercegnő naplója, ezt követi A Szent Johanna gimi és a szintén fiataloknak íródott Démonnapló. Ennek főként az az oka, hogy mindegyik több részes sorozat, de ebből is látszik, hogy a fiatalok azok, akik, ha rákattannak egy témára, akkor azt nagyon olvassák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában