támogatás

2021.02.22. 07:00

A tiszaburai műhelyiskola kínál számukra új esélyt

Piacképes részszakmához juthatnak a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalok Tiszaburán. A napokban zárult le az első negyedév az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából megvalósuló programban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány eddigi tapasztalatai alapján a műhelyiskola hatékony és hiánypótló lehetőség a korábban már lemorzsolódott tanulók esélyeinek javítására. A jászkunsági településen lakástextilkészítőnek és famegmunkálónak tanulnak a fiatalok.

P. Pusztai Nóra

A Tiszaburai műhelyiskolában Bíró Zsolt szakoktató ismerteti meg a szakma fortélyaival a tanulókat.

Fotó: Mészáros János

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa által működtetett műhelyiskola egy teljesen új képzési forma, időre volt szükség, amíg a tanulók és oktatóik megértették a program sajátosságait.

– Körülbelül három hónap elegendő volt arra, hogy a tiszaburai műhelyiskolai képzés olyan népszerű legyen, hogy több jelentkező van, mint ahány tanuló fogadására kapacitással rendelkezünk – tájékoztatta hírportálunkat Thaisz Miklós, az MMSZ Iskola Alapítvány ügyvezetője.

A rendszerbe a lemorzsolódással veszélyeztetett, tizenhat éven felüli, ám nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező, illetve az úgynevezett Dobbantó programot elvégzett fiatalok léphetnek be. A cél a képzésben tartás, illetve be- és visszajuttatása a szakképzésbe.

– Tiszaburán a Máltai Manufaktúra Kft. égisze alatt működő asztalosüzemben és varrodában, későbbiekben gyógy- és fűszernövény-feldolgozóban valósítjuk meg a projektet. A képzésben összesen jelenleg tízen vesznek részt, ebből négyen lakástextil-készítőnek, hatan famegmunkálónak tanulnak. Az üzemekben részszakmai ismerteket és munkatapasztalatot is tudunk biztosítani – avatott be a program részleteibe Thaisz Miklós.

A munka 2020 szeptemberében kezdődött, a tanulók egyéni és csoportos képzéséhez a projektszerű oktatást, mint módszertant tartják célravezetőnek.

Fontos, hogy a diákok havonta megerősítő visszajelzést kapjanak a munkájukról.

– A tanulók önértékelése az erre kialakított online felületen történik, ahol bemutathatják az adott hónapban készített munkáikat. Az ezt követő értékelő megbeszélésen a mester és mentor is részt vesz, rögzítik az előrehaladást, majd megállapodnak az ösztöndíj kifizetéséről – vázolta a folyamatot az ügyvezető.

Hat fiatal pallérozódik a tiszaburai műhelyiskola famegmunkáló csoportjában
Fotó: Mészáros János

A műhelyiskolás tanulók vonzónak találták, hogy munka vagy egyéb elfoglaltság mellett meg tudnak szerezni egy olyan részszakképesítést, amit szeretnek, amiben néhányan jelenleg is dolgoznak. Anyagi támogatást, valamint sikerdíjat szerezhetnek, melyet a sikeres vizsga után kaphatnak meg.

Amennyiben a tanuló adott havi céljai nem teljesülnek teljes mértékben, az ehhez kapcsolódó havi alapítványi ösztöndíj kifizetése a következő hónapra átvihető.

– Örömmel fogadták, hogy csak a szakmával kell foglalkozniuk elméletben és gyakorlatban. A tanulók végül is maguk alakítják ki a nekik leginkább megfelelő tanulási formát, illetve mentorok is segítik őket a motivációjuk fenntartásában – összegezte Thaisz Miklós, majd hozzátette, bíznak abban, hogy a műhelyiskolai képzés sok fiatal számára bizonyul alkalmasnak a szakképzés rendszerébe való visszatérésre, a szakmában való elhelyezkedésre.

Másképp tanítanak: az oktatók felkészítésére is szükség volt

A pedagógusok között volt, aki nehezen állt át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa által támogatott oktatási formára.

– Képzésekkel és rendszeres beszélgetésekkel tudtunk ezen segíteni. Az elsősorban aktív és élményszerű tanulási formát követő pedagógiai fordulat még nem teljes körű, értelemszerűen nem megy egyik napról a másikra a szemléletbeli változás az oktatók között sem. Az viszont látható, hogy a program kezdete óta mindössze három hónap telt el, és máris láthatóak a teljesen új szemléletű oktatás eredményei – hangsúlyozta Thaisz Miklós, az alapítvány ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában