összefogás

2021.03.11. 11:25

A Tiszazug elfeledett értékeit építenék be újra a köztudatba

Tavaly alakult Kunszentmártonban a „Köttön Vezér” Honismereti, Hagyományőrző és Városvédő Egyesület. Tagjai nemcsak a városban, hanem a térség további településein is tevékenykednek. Barna Gáborral, a szervezet elnökével beszélgettünk a kijelölt célokról.

P. Pusztai Nóra

Az egyesület egyik tagjával, Imrei Lászlóval jártuk be a felújítás után székhelyül szolgáló volt úri kaszinó épületét

Fotó: Nagy Balázs

A „Köttön Vezér” Honismereti, Hagyományőrző és Városvédő Egyesület célja, hogy ösztönözze a környező települések hasonló gondolkodású lakóit, így a tudásukat egyesítve, könnyebben tudják megoldani a vállalt feladataikat.

– Az összefogás mindig többet ér. Az egyesület és székháza sokféle tevékenységnek adhat keretet, lehetőséget biztosít pályázatokra, melyek révén segíthetjük egymást.

– Az a terv, hogy szervezetünk mozgatója és összefogója legyen a térségben és a térségért tevékenykedőknek – vázolta röviden Barna Gábor.

Az egyesület elnöke kifejtette továbbá, hogy idővel a járásban működő értéktárak módszertani központjává is válhatnának.

– Néprajzosként évtizedek óta végzek terepmunkát a Tiszazugban. A központ lendületet adhat a településeknek, hogy megalakuljanak az értéktár bizottságok. A munkájukat időről időre be is mutathatnák – magyarázta.

A helyi és térségi közművelődési intézményekkel együttműködve, mintegy múzeumbaráti körként működnek. A Kunszentmártonban tevékenykedő gyűjtőket is bevonják, különféle időszaki kiállításoknak biztosítanak lehetőséget, de szorgalmazzák az elszármazottak felkutatását is.

– Ösztönöznénk, hogy tartsuk számon mindazokat, akik valamilyen okból elköltöztek az adott településről. A kutatást nem tudjuk helyettük elvégezni, de minden eszközzel segítjük azokat, akik belefognak – tette hozzá.

Az egyesület egyik tagjával, Imrei Lászlóval jártuk be a felújítás után székhelyül szolgáló volt úri kaszinó épületét
Fotó: Nagy Balázs

Barna Gábor az egyesület céljai közt megfogalmazta továbbá az örökségvédelmi tevékenységek támogatását. Ez a „városvédő” szerepükkel is összefügg. Elöregedik a térség, értékes épületek maradnak gazdátlanul, melyek állapota folyamatosan romlik, erre is figyelmet fordítanak.

– Az egyik lehetőség, amivel a térség jövője építhető, az a turizmus. Hátrányainkból előnyt kell kovácsolnunk. Iparmentes a térség, jó a levegő, vannak gyógyfürdőink és csodálatos kistájaink, egyebek mellett például az árterek, a folyóvizek lehetőséget adnak a vízi kikapcsolódásokra. Kézbe vennénk a fejlődés ösztönzését is. Az összefogás hiánya jelenleg nagy probléma. Ki kellene találni, hogy miként lehetne a térségből egységes turisztikai célpontot kialakítani. Ha meg tudjuk mutatni, mivel tudunk a hazai turizmus kínálatához hozzájárulni, akkor bizonyára ilyen formájú támogatásból is több jutna a Tiszazugba – foglalta össze a jövőbeni terveket Barna Gábor.

Felkutatják a térség híres szülötteit

– Nem tartjuk számon, kik voltak a közeli és távoli múltban a jeles szülötteink. Fel kellene őket kutatni. A munkát a temetők végigjárásával kezdjük – mondta Barna Gábor, a „Köttön Vezér” Honismereti, Hagyományőrző és Városvédő Egyesület elnöke. Javasolják az önkormányzatoknak, hogy mely sírokat védessék le.

– Sok kiváló ember élt Kunszentmártonban és a járás településein, akiknek emlékét meg kellene örökíteni, hogy munkásságuk beépülhessen a köztudatba. Ha a helyiek látják, hogy milyen jeles tagjai voltak a közösségüknek, talán a megkopott vidéki önbecsülés is pozitív irányba billenne – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában