Oktatás

2021.03.08. 11:25

KRESZ-alapvizsgát tesznek megyénk kisdiákjai

Közlekedés elméletből vizsgáznak az általános iskola negyedik osztályos diákjai a napokban. A felkészüléshez szükséges Közlekedési Kisokos munkafüzetet még ősszel kézhez kapták a családok. Az iskolások különböző tanórákon, de még otthon is ismerkedhettek az alapvető szabályokkal, tudásukat online kérdéssorral tesztelik. Az első vizsgák március 1-12. között zajlanak.

Munkatársainktól

Strauss Tamás az alapvető közlekedési szabályokat már óvodásként elsajátította, így az online kérdéssor kitöltése nem okozott számára különösebb gondot

Fotó: Nagy Balázs

A szolnoki Strauss családban a gyermekek már egészen kiskoruk óta biciklivel járnak a városban szüleikkel. Az alapvető szabályokat még óvodásként sajátították el, így nem okozott túl nagy nehézséget a negyedikes Tamásnak, hogy helyesen válaszoljon a kérdésekre.

– A fiamék testnevelésórán tanulták mind a gyalogos-, mind a kerékpáros-közlekedés alapjait, egyebek mellett megismerkedtek a táblákkal is – mondta Strauss Ágnes, Tomi édesanyja, aki kifejezetten jó dolognak tartja, hogy beépítették a tananyagba ezeket az ismereteket.

Strauss Tamás az alapvető közlekedési szabályokat már óvodásként elsajátította, így az online kérdéssor kitöltése nem okozott számára különösebb gondot
Fotó: Nagy Balázs

A tapasztalatok szerint a diákok jó része ötödikes korban kezd el egyedül iskolába járni, így az alsó évfolyam végén meg is alapozzák ennek a lehetőségét. A Közlekedési Kisokos munkafüzeteket novemberben juttatták el az intézményekhez, ahol beépítették a pedagógiai programba az ajánlott alapszabályok elsajátítását, online tesztsor segítségével adnak számot tudásukról a diákok.

– Eddig is tanulták az intézményekben a közlekedés elméletét, az újdonság most a számonkérés. Baleset-megelőzési szempontból is célszerű és hasznos ennek a korosztálynak, hogy akár gyalogosként, akár biciklisként tisztában legyen a szabályokkal – tájékoztatta hírportálunkat Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

Számtalan lehetőség közül minden intézmény a neki kedvező rendszerben dolgozta ki az ismeretek oktatását. A Kassai Úti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai például heti egy-két órában foglalkoznak a közlekedéssel.

– Úgy kezdődött, hogy no­vemberben kézhez kaptuk a munkafüzetet, melyet eljuttattunk a szülőkhöz. Összehívtuk a negyedik évfolyam két érintett osztályának pedagógusait, és megbeszéltük, hogy mely tanórák menetében van jelen már a téma, beillesztettük a segédanyagok feldolgozását is. A tanulók a feladatokat otthon is elvégezhették, gyakorolhattak – részletezte Hajdúné Jezsik Katalin igazgatóhelyettes.

Az udvaron tartott testnevelésórákon, de még technikán is készültek a vizsgákra.

– A pedagógusok végül úgy egyeztek meg a szülőkkel, hogy a diákok otthon, felügyelet mellett válaszolják meg a kérdéssort. Volt olyan család, amely jelezte, hogy nem tudják megoldani, nekik az iskolában számítógépet és időt is biztosítottunk ehhez – tette hozzá.

Az intézmény által használt KRÉTA-felületen jelent meg a kurzus, az anyagokon is végigmehettek újra a diákok, voltak gyakorlókérdések, és maga a vizsga is így zajlik. Hajdúné Jezsik Katalin kifejtette, hogy hasznosnak tartják a kezdeményezést, ha jövőre folytatódik, akkor már a nyári tervezéskor tudatosabban beépítik az elvárt ismereteket a közlekedést érintő tantárgyakba.P. Pusztai Nóra

Egyedülálló online kvízjátékot indított a rendőrség

– Megyénkben is kiemelt hangsúlyt fektet az általános iskolás korú gyermekek helyes közlekedésre nevelésére és a baleset-megelőzésre a rendőrség – mondta hírportálunknak Ecseki-Kolonics Eufrozina hadnagy, a Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

– Minden évben megrendezzük például a Kerékpáros Iskola Kupa elnevezésű versenysorozatot, és a Ki a mester két keréken? vetélkedőt. Emellett az iskolákban rendszeresen tartunk előadásokat a KRESZ-szabályokkal és a helyes közlekedéssel kapcsolatban, de különféle rendezvényeken is jelen vagyunk. Itt általában kerékpáros ügyességi pálya és részegszemüveg várja a fiatalokat, de elkészítettük a Dobble kártyajáték és a Twister KRESZ változatát is.

– A járvány miatt sajnos tavaly szinte minden rendezvény elmaradt, csak nyáron tudtunk gyerektáborokat és vízirendészeti nyílt napot rendezni. Egy évvel ezelőtt azonban a digitális oktatás keretében elindítottunk egy országosan egyedülálló kezdeményezést, a DigiBringa programot, ami egy tízrészes tananyagból, és egy ezt lezáró internetes kvízjátékból állt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában