Tervezés

2021.03.17. 11:25

Tisza-parti fejlesztésekkel csábítanák a turistákat Tiszasülyre

Merni kell nagyot álmodni, vallja Nagy Richárd, Tiszasüly polgármestere, aki nagyszabású turisztikai terveket dédelget. A Tisza partján fekvő település nagyszerű természeti adottságokkal rendelkezik, melyet érdemes lenne kiaknázni. A jövőben akár turisztikai paradicsommá is válhatna a falu.

Kovács Berta

Az interneten találtak arra az eladó uszályra, ami a rendezvényhajó ötletét adta. Az elkészült látványterveken már látható, miként alakítanák át a Tisza-partot

Forrás: Beküldött fotó

A település messze esik a nagyvárosoktól, munkát adó jelentős cégek sem működnek a környéken. Így azt gondolná az ember, nemigen akad kitörési pont. Ám erre rácáfol annak a nagyszabású turisztikai projektnek a terve, mely Nagy Richárd polgármester fantáziáját dicséri.

– Vidra Tamás szolnoki építész ismerősömmel beszélgetve merült fel bennem ez az elképzelés – árulta el a településvezető.

Az interneten találtak arra az eladó uszályra, ami a rendezvényhajó ötletét adta. Az elkészült látványterveken már látható, miként alakítanák át a Tisza-partot
Fotó: Beküldött fotó

– Az interneten nézelődtünk és eladó uszályt találtunk. Innen jött az ötlet, hogy egy ilyet felújítva rendezvényhajót lehetne kialakítani. Egy uszályon elég nagy a hely ahhoz, hogy könnyűzenei koncerteket, színielőadásokat lehessen tartani.

Vidra Tamás felajánlotta, hogy készít hozzá látványtervet is. Tovább gondolva az elképzelést, azt Kovács Balázs látványtervező jelenítette meg képi formában.

Az elgondolás ugyanis túlmutat egy uszály átalakításán, kiterjed egy úszómű megépítésére is, ahol csónakkikötő és kosaras fürdő várná a látogatókat. Az úszóműhöz pedig lehetne szintén úszó apartmanházakat csatlakoztatni, ahol megszállhatnának a Sülyön megforduló turisták. Egy kilátót is építenének, melyről belátni a folyót és környé­két.

A fejlesztéssel közösségi tereket is létrehoznának
Fotó: Beküldött fotó

– Az árvízvédelmi töltés itt a kerékpáros közlekedés útvonala is, jelentős a biciklis, motoros forgalom. Erre haladnak el, akik a Tisza-tóhoz tartanak. E forgalmat pedig érdemes lenne megállítani és kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket – fejtette ki Nagy Richárd.

– Tiszasüly környéke viszont Natura 2000 természetvédelmi körzet, így a terveknél ezt is figyelembe kell venni. De már egyeztettem a Hortobágyi Nemzeti Parkkal ez ügyben, az engedélyt a kormányhivatal adja ki ugyan, de tőlük kérnek majd szakvéleményt.

Jó hír, hogy a nemzeti park szakemberei engedélyezhetőnek ítélték a projektet.

– A Kötivíziggel pedig már korábban értekeztem a csónakkikötő terve miatt. Egyeztettem Pócs János országgyűlési képviselővel is, ő is figyelemre méltónak találta. Elvileg tehát nincs akadálya a projekt megvalósításának, csak a forrást kell rá előteremteni – fejtegette a polgármester.

– A Versenyképes Magyarország Operatív Program pályázati forrásaira építkeznénk. A projekt részletes kidolgozásához szakági tervezőkre van szükség, az már eleve költségekkel jár, de így tudjuk majd felmérni a tényleges költségeket. Erre valószínűleg sikerül támogatást szerezni. Reméljük, nem csak álom marad az elképzelés!

A terv külön előnye, hogy munkát is tudna adni a helyieknek, a hajón lehetne például kávézót is üzemeltetni, ahová a sülyiek is betérhetnének. Természetesen a települési értékek is hangsúlyos szerephez jutnának a projektben. Adottak a lehetőségek, hogy Tiszasüly turisztikai paradicsommá fejlődhessen.

A víziturizmus egyik kiemelt célpontjává szeretnék tenni a települést
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában