Jászkunság

2021.04.16. 06:58

Emberéletbe kerülhet egy téves bejelentés

Anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Czakó Nóra

Túl sokba kerülhet a telefonbetyárok rossz tréfája

Forrás: Illusztráció / Ladóczki Balázs

Fotó: Ladóczki Balázs

Többször is érkezett már szándékosan téves bejelentés az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ), de a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz is.

Győrfi Pál, az OMSZ sajtószóvivője úgy tájékoztatott, hogy a 112 sok esetben kiszűri az indokolatlan hívásokat, de a kivonuló mentők időnként találkoznak „vaklármával”, amikor nem találnak beteget a helyszínen.

– Ennek legtöbbször az az oka, hogy a bejelentő nem várja meg a mentőket a „beteg” mellett, akiről kiderül, hogy csak túl sokat ivott, pár percre lepihent, majd jobban lett és hazament. Ezt nem szankcionáljuk, hiszen a bejelentő jó szándékkal telefonált – közölte Győrfi Pál. Hozzátette: amennyiben a hívó kifejezetten rossz szándékúan telefonál, például azért hívja ki ok nélkül a mentőket, mert gyönyörködni akar a kék lámpás autókban, vagy a szomszédját akarja felébreszteni, a mentőszolgálat rendőrségi eljárást kezdeményezhet.

A sajtószóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a rosszindulatú riasztások mintegy ötvenezer forintos fölösleges költséget okoznak kivonulásonként, de egyes esetekben – például légi mentés esetén – a költségek több száz ezer forintra is rúghatnak.

Az anyagi kár azonban csak az egyik tényező, hiszen akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek az alaptalan bejelentések miatt, ugyanis a szirénázva közlekedés nem veszélytelen, illetve amíg a kocsi az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá. Mint megtudtuk, megyénkben tavaly szerencsére nem találkoztak „vaklármával” a mentők.

Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hírportálunknak elmondta, hogy olyan esetek gyakran előfordulnak, amikor valaki jóhiszeműen riasztja a tűzoltókat, ám azok a jelzett helyen csupán egy fűtés miatt füstölő kéményt, vagy kerti grillezést találnak. Ezekben az esetekben a telefonáló segítő szándékkal hívta a 112-t.

Túl sokba kerülhet a telefonbetyárok rossz tréfája
Fotó: Illusztráció / Ladóczki Balázs

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei tűzoltókhoz az elmúlt évben összesen több mint nyolcszáz téves jelzés futott be, melyből több mint ötszázhúsz tűzesethez, a többi pedig műszaki mentésekhez kapcsolódott. Ezek közül több mint háromszáznegyven származott beépített tűzjelző berendezéstől, négyszáz alkalommal pedig telefonos bejelentés volt a téves jelzés forrása. Szén-monoxid-érzékelő huszonhét alkalommal jelzett be úgy, hogy nem a mérgező gáz jelenléte miatt adott riasztást.

Azok az esetek viszont, amikor valaki nem a segítségkérés szándékával telefonál, hanem szándékosan félrevezeti a készenléti szerveket azzal, hogy olyan eseményhez riasztja őket, amely meg sem történt, szabálysértésnek minősül.

– A törvény értelmében, aki az egységes európai segélyhívó számot, illetve a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhívja, szabálysértést követ el. Ezeket az eseteket a rendőrség vizsgálja – hangsúlyozta Németh Ádám.

– Tavaly harminchét, szándékosan megtévesztő jelzés érkezett a megyei műveletirányítási ügyeletre, ezek közül mindössze kettő vonatkozott műszaki mentésre, a többi tűzesetre. Idén pedig eddig tíz szándékosan megtévesztő jelzést kezelt az igazgatóság, valamennyi tűzesethez kapcsolódott. Ezek túlnyomó többségében szabadtéri, illetve lakástűzről tettek valótlan bejelentést a hívók. A katasztrófavédelem ilyen esetekben szabálysértés miatt feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.

– Az eredményes rendőri munkát követően az eljáró bíróságok rendszerint pénzbüntetést szabnak ki, illetve közérdekű munkára ítélik az elkövetőket.

Ezenfelül minden esetben kötelezik őket arra, hogy térítsék meg a bejelentéssel okozott kárt is, vagyis a tűzoltógépjárművek vonulási költségét.

– A kár nagysága adott esetben a százezer forintot is elérheti. Amióta a szabálysértési törvény szabályozza a témakört, egyharmadára csökkent a szándékosan megtévesztő telefonhívások száma. Ezek igazi veszélye az, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet valódi, tényleges segítségkérés, amihez a valótlan jelzés miatt később érnek oda, vagy egy távolabbi tűzoltóságról kell autót a helyszínre küldeni.

Éjjel-nappal hívhatjuk a 112-es segélyhívó számot

A 112 az Európai Unió tagállamainak a nap huszonnégy órájában hívható segélyhívó száma, amin keresztül azonnali segítség kapható a rendőrségtől, a mentőszolgálattól és a katasztrófavédelemtől – olvasható a Police.hu-n. A szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyen hívható.

Hazánkban Miskolcon és Szombathelyen alakították ki a hívásfogadó központokat, ahol az operátorok fogadják, megszűrik és szükség esetén onnan továbbítják a bejelentéseket az illetékes és intézkedő készenléti szervek részére. A segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában