bagimajor

2021.04.12. 06:58

Évtizedek óta csak pusztul Kengyel ikonikus épülete

Kívül-belül málló falak, hulló vakolat – siralmas állapotba került mára Kengyel legszebb épülete, a Szent Imre-kápolna. Az 1800-as évek elején állított Esztergomi Bazilikához hasonlító műemlékben havonta egyszer, illetve ünnepnapokon máig tartanak misét és esküvőket, ráadásul a település egykori földbirtokosainak és leszármazottainak végső nyughelyéül is szolgál.

Molnár-Révész Erika

Habár a katolikus egyház tulajdonában lévő Szent Imre-kápolna fontos a kengyeliek számára, az önkormányzat a tulajdonviszonyok miatt nem pályázhat a felújítására. Képünkön Domány Katalin jegyző a leromlott állapotú épület előtt

Fotó: Mészáros János

– Nemcsak a turisztikai fejlesztésünk miatt fontos számunkra ez az épület, hanem azért is, mert nagyon kevés műemlék maradt meg Kengyelen – és megyeszerte is – a második világháborút követően, ezért szeretnénk megőrizni az utókornak – mutatott rá a szakrális épület jelentőségére Gál József polgármester.

Bár a nemrégiben felújított bagimajori szélmalommal és intézői lakással szemben álló Szent Imre-kápolna ma is vonzza a tekintetet, az egykoron gyönyörű épület most siralmas állapotban van. A falak vizesednek, kívül-belül mállik a vakolat.

– Bármennyire is próbálunk tenni ellene, nem tudunk. A kápolna ugyanis a katolikus egyház tulajdonában van, így erre a célra csak az Egri főegyházmegye nyújthat be pályázatot. Kezdeményeztük az együttműködést, mindeddig sikertelenül. Az épület környezetét viszont rendbe tettük, hamarosan pedig levendulával is beültetjük – mondta a faluvezető.

– Hozzávetőleg 2000 óta minden évben benyújtok pályázatot, ám mivel nem tömegesen látogatott ez a kápolna, nehéz támogatást nyerni a felújítására. Havonta egyszer, illetve ünnepekkor tartok benne misét, emellett esküvők és temetések helyszíne is – magyarázta Lengyel István esperes, aki jó hírrel is szolgált.

– Tavaly októberben pályáztam utoljára, aminek a napokban várható az eredménye. Ha minden igaz, tizenötmillió forintot nyerhetünk el a kápolna felújítására az Egri egyházmegyén keresztül. Már felmérték az állapotokat, februárban beszéltem egy tervezővel is – bizakodott.

Habár a katolikus egyház tulajdonában lévő Szent Imre-kápolna fontos a kengyeliek számára, az önkormányzat a tulajdonviszonyok miatt nem pályázhat a felújítására. Képünkön Domány Katalin jegyző a leromlott állapotú épület előtt
Fotó: Mészáros János

Az esperes hozzátette: a tizenötmillió forint nem elég a teljes felújításhoz, ahhoz nagyságrendekkel több forrásra lenne szükség. Hogy az összegből a kápolnán pontosan milyen munkálatokat végeznének el, arról az Egri főegyházmegye döntene.

Lengyel István elmondta: az épület szerkezete az egykori igényes kivitelezésnek köszönhetően még mindig megfelelő. Néhány éve új tetőt kapott a szentély és a hajó, később a három kistornyot rézborítással is ellátták, továbbá kicserélték az ablakokat. Ezeket akkor a család leszármazottainak felajánlásaiból sikerült megvalósítani. Szerinte jelenleg a belső és külső tér vakolata van a legrosszabb állapotban.

A kápolna ügyében megkerestük az Egri főegyházmegyét is, de egyelőre nem érkezett tőlük válasz.

Nemesek temetkezési helyéül szolgált a Szent Imre-kápolna alatti kripta

A bagimajori Szent Imre-kápolna nem is olyan régen, 2018 szeptemberében megrendítő, egyben felemelő esemény helyszíne volt. Kengyel utolsó földbirtokosának, Baghy Gyulának a földi maradványait temették újra a kápolna alatti családi kriptába. A hányattatott sorsú nemes hosszú kutatómunka eredményeképpen, hetven év után került elő Cibakházáról, ahol addig méltatlan körülmények között, egy villanyoszlop mellett és egy szemétlerakó alatt nyugodott.

Baghy Gyulával együtt legalább tizenöt családtag és leszármazott földi maradványait őrzi a kápolna. Köztük van az egykori albán királyné, Apponyi Geraldine húga, Virginia, aki Baghy Gyula fiának, Baghy Andrásnak volt a felesége. A grófnőt 2002 novemberében temették férje, András mellé a kápolna kriptájába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában