Szolnok / Galériával

2021.04.25. 16:18

Felavatták Kalydy Sándor iskolaigazgató emléktábláját Szandaszőlősön

Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását vasárnap adták át.

Mészáros Géza

„Nem a diákok vannak az iskoláért, hanem az iskola a diákokért!” – osztotta meg gyakorta e bölcseletet Kalydy Sándor, a Szandaszőlősi Általános Iskola 2019-ben elhunyt „örökös” igazgatója a munkatársaival. A tanintézmény egykori vezetőjének tiszteletére az iskola épületének külső falán vasárnap emléktáblát avattak (Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását), és az ünnepség közben a hajdanvolt igazgató említett örök érvényű mondása is többször elhangzott.

Az eseményen tanítványai, egyben igazgató-utódai, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, címzetes igazgató és Hegyiné Mladoniczki Éva jelenlegi intézményvezető idézte fel a múltat, s lapozgattak bele Kalydy Sándor életrajzos históriás könyvébe. Méltató gondolataikhoz csatlakozott Szutorisz-Szügyi Csongor tankerületi igazgató is, akinek a rendszerető, a tiszteletet megkövetelő és megadó, közvetlen, a családjához, barátaihoz, iskolájához, hazájához hű ember képe él Kalydy Sándorral kapcsolatban.

Akinek fia, Kalydy Tamás még arról tudott beszélni, hogy a pedagógus családban egyke gyermek volt ugyan, de szülei elkötelezett hivatástudata okán otthon a szandaszőlősi iskola, a szandai gyerekek és az intézmény diákjai voltak a testvérei. Aztán elcsuklott a hangja... Fekete Tibor, a COOP Szolnok Zrt. vezérigazgatója a becsületes és megbecsült szövetkezeti tagot emlegette fel Kalydy Sándor személyében.

„1953 nyarán, mint végzett főiskolás kerültem Szandaszőlősre. Szolnokig vonattal jöttem Egerből, majd autóbusszal érkeztem az akkori „Csollák” megállóba. Közel 2 kilométert gyalogoltam a Vörösmező úton, amíg az iskolát elértem … Az iskola igazgatója, Orosz György nagy szeretettel fogadott … Szerény, mondhatnám szegényes körülményeket láttam, de ez nem vette el a kedvemet…”.

Kalydy Sándor 88 esztendősen, 2019. augusztus 30-án hunyt el, hamvasztás után szülőfalujában, Tunyogmatolcson búcsúztatták.

„A szívem vágya teljesült, hogy taníthatok, és még hozzá az, hogy egy helyen voltam 65 évig. Rám is illik a Tompa-féle mondás: nehéz az öreg fészket elhagyni” – mondta magáról Kalydy Sándor 2019. június 6-án, a szolnoki városházán tartott pedagógusnapon, mikor is átvette a Vas díszoklevelet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában