JÁSZKUNSÁG

2021.04.03. 06:55

Fertőtlenítőszerrel veszik fel a harcot a vírussal a társasházakban

A járvány idején alaposabban takarítják a társasházak közösen használt tereit, így a lépcsőházakat, lifteket, korlátokat. A szokásos szerek mellett fertőtlenítő hatásút is használnak. Az irodaházak helyiségeinek rendben tartása is nagyobb körültekintést igényel, időben is plusz munkát jelent.

P. Pusztai Nóra

Zolnai Sándorné szolnoki lépcsőházakat és irodákat takarít. A járvány idején ő is még nagyobb odafigyeléssel dolgozik

Fotó: Mészáros János

Az irodákban, lépcsőházakban is alaposabban végzik a munkát a takarítók. A gyakran megérintett felületeket fertőtlenítőszerrel mossák át. Petró Árpád több irodaház és lépcsőház tisztaságáért felel a megyeszékhelyen. Öt hölgyet alkalmaz, akiket külön tájékoztatott a jelen helyzetbeni alaposság fontosságáról.

– Magunk szabályoztuk, hogy milyen pluszfeladatokra van szükség ahhoz, hogy ne engedjünk teret a fertőzésnek. A munka is fokozottabb körültekintést igényel – hangsúlyozta a vállalkozó.

Külön figyelemmel fordulnak a kilincsek, villanykapcsolók és az olyan használati tárgyak felé, amelyeket sokszor megérintenek az emberek, legyen szó például az asztali telefonokról vagy a billentyűzetről.

– Felületfertőtlenítő hatású szereket használunk, a takarítók maszkot viselnek munka közben – emelte ki.

A nagyobb odafigyelés plusz munkát is jelent, időben is többet töltenek egy-egy irodában vagy lépcsőházban, ahol még a korlátokat is áttörlik.

– Általában hetente, de van olyan helyszín, ahova heti három alkalommal is megyünk, ezt a megbízási szerződés határozza meg – magyarázta.

Zolnai Sándorné szolnoki lépcsőházakat és irodákat takarít. A járvány idején ő is még nagyobb odafigyeléssel dolgozik
Fotó: Mészáros János

Az egyik szolnoki, Ady Endre úti tízemeletes házban is több munkáról számoltak be.

– A takarítónőnk itt lakik a tömbben, így rendben van az egész épület, de még az előkert is.

– Havonta, kéthavonta vásárolja a tisztítószereket és a fertőtlenítőt. Elég, ha szóban megegyezünk, hogy ebben a helyzetben mit kell csinálnia, és tudja, mi a dolga, az utóbbi hónapokban több időt tölt a munkával – mondta Fehér Sándorné, a Móra Ferenc Lakásszövetkezet igazgatósági tagja. Hozzátette: a minap egyebek mellett például a bejárati ajtót és a lifteket is alaposan átmosta.

A társasházak többségében a lakók mosnak fel

Martfűn a lépcsőházakban leginkább az ottani lakók végzik a takarítási feladatot, melynek elmulasztásából jellemzően sok feszültség adódik. A könnyítésül kihelyezett táblázat egyértelműen mutatja, hogy ki a soron következő, de időnként végül így is csak elmarad a felmosás...

– Lakóink átlagéletkora folyamatosan emelkedik, így már évek óta vannak épületeink, ahol külsős cég vagy vállalkozó végzi a takarítást. Ez természetesen az üzemeltetési kiadások emelését vonja maga után. A vírus miatt minden épület számára többlet fertőtlenítőszert biztosítunk, mellyel a többség élt is – tájékoztatta hírportálunkat Farkas Roland, a martfűi Tyereskova Lakásépítő- és Fenntartó Szövetkezet vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában