Szandaszőlős

2021.04.16. 19:58

Huszonnyolc éve alkot összetartó közösséget a Bereczki Máté Gazdakör

Az 1992-ben kertbarát klubként alakult Bereczki Máté Gazdakör szandaszőlősi, szolnoki és a környező településeken élő kiskerttulajdonosok és gazdálkodók közössége. A klub 1997 óta civil szervezetként működik, melynek célja, hogy minél több emberrel megismertesse a kertészkedés és gazdálkodás szépségeit.

Köllő Judit

Serfőző Imre elnök beszélt a Bereczki Máté Gazdakör munkájáról

Fotó: Nagy Balázs

Együttműködési megállapodásban állnak a Hétszínvirág és a Szivárvány óvodával az Ovikert program keretében. A Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolával pedig az Iskolakert program keretein belül dolgoznak. Vetőmagokat, palántákat biztosítanak, és gyakorlatban is segítik a kiskertek művelését. Mindezekről és a gazdakör életéről beszélgettünk Serfőző Imrével, a Bereczki Máté Gazdakör elnökével.

– A klub tagsága helyi kertbarátokból és gazdálkodókból tevődik össze, az átlagéletkor hatvanhét év – részletezte Serfőző Imre elnök, aki már huszonhat éve tagja a közösségnek.

– Az összejöveteleink általában a Szandaszőlősi Művelődési Ház klubtermében zajlanak. Ilyenkor megbeszéljük az aktualitásokat, jogszabályváltozásokat, mindent, ami a tagokat érintheti. A szervezetünk aktivitását az is mutatja, hogy számos rendezvényt szervezünk a kertbarátok számára.

Serfőző Imre elnök beszélt a Bereczki Máté Gazdakör munkájáról
Fotó: Nagy Balázs

– Évente megrendezzük például nemzetközi borversenyünket, ahol a helyi termelők mellet határon túlról is érkeznek hozzánk, például a Vajdaságból, a Kárpátaljáról és a Felső-Bodrogközből is.

– 2016-ban a Nemzeti Agrárkamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságának segítségével, a Szandaszőlősi Művelődési Házzal közösen megvalósíthattuk a Háztáji Termékek Vásárát, ami a mai napig nagy népszerűségnek örvend.

– 2019-ben megyénket a Bereczki Máté Gazdakör képviselte a nemeshanyi búzaöntő összejövetelen, ahol egy jelképes egyesítés keretein belül tíz kiló búzát öntöttünk össze.

– Tavaly csatlakoztunk a Magyarok Kenyere programhoz is, a gazdakör ezeregyszázharminc kilogramm búzával járult hozzá a rendezvényhez. Ilyenkor, tavasszal általában nagy hangsúlyt fektetünk a metszési bemutatókra és a hónap végi búzaszentelésre is – tette hozzá Serfőző Imre, aki arról is beszélt, hogy a minden év januárjában megtartott közgyűlésen fogadnak be új tagokat.

– Fontos számunkra a közösség, hiszen ide olyan kertbarátok és gazdálkodók járnak, akik már több tíz éve a csapat tagjai – folytatta a gazdakör elnöke.

– Így ha valaki csatlakozni szeretne az egyesülethez, annak meg kell ismernie a gazdakört, hogy egyáltalán szimpatikus-e számára a mi tevékenységünk. Többszöri találkozás után, szavazással döntünk, hogy csatlakozhat-e hozzánk, vagy sem.

– Fontos, hogy azonosulni tudjon az elképzeléseinkkel, hiszen minden évben több nagyobb célt is kitűzünk magunk elé, amit meg szeretnénk valósítani. Jelen esetben az lenne a legfontosabb számunkra, hogy minél hamarabb találkozhassunk, hogy újraélesszük a közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában