Andrási Mihály

2021.04.21. 11:30

Különleges kunkaput készített a karcagi fafaragó

Andrási Mihály újabb egyedi alkotást készített, melyet a járókelők a Hunyadi utcában tekinthetnek meg. A művésszel erről az általa faragott kunkapuról és kerítésről, valamint az alkalmazott motívumokról és a munkájáról is beszélgettünk.

Daróczi Erzsébet

Andrási Mihály dr. S. Kovács Ilonával, a Nagykunsági Népművészek Egyesületének elnökével mutatta meg a kunkaput

Fotó: Daróczi Erzsébet

A fafaragó először ütőfákat alkotott, majd a kilencvenes években elkezdte a bútorfaragást is. Az első kunkapukat Hemző Jánossal és Bartha Andrással készítette el. Azután 2008-ban a Városvédő Egyesület pályázatára a Bajza utcába készített egy különlegeset.

– A kunkapu egyszerűbb formákból, geometrikus alakzatokból tevődik össze, néhol fellelhető rajta az ékfaragás, míg például a kalotaszegiek sokkal díszesebbek – magyarázza Andrási Mihály,

aki munkáin több, leveles virágmintát használ. Ezek a kedvenc motívumai. A minőség számára nagyon fontos szempont. A kunkapuk jó része kézzel készül, de van géppel végzett is, a robosztus oszlopokat fűrészelni, gyalulni kell és a rajzolás után kezdődhet a faragás.

A Hunyadi utcai alkotását dr. S. Kovács Ilona álmodta meg, ugyanis régen is egy ilyen kapu állt ott a szülői háznál. Mintáit a főtéren álló Németh Gyula szobrához vette alapul Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász.

– Úgy érzem, ez a Hunyadi utcai kunkapum és kerítésem sikerült eddig a legjobban. A tetején lévő fedélen tulipános díszítmény van, aztán egy kis tető, ami megvédi az időjárástól, esőtől, napfénytől. Az oszlopfőre két rozetta és geometrikus díszítmény került. A nagykapu egyszerűbb, a faragásánál az anyag határozza meg, mit készíthetek belőle.

Andrási Mihály dr. S. Kovács Ilonával, a Nagykunsági Népművészek Egyesületének elnökével mutatta meg a kunkaput
Fotó: Daróczi Erzsébet

Ha van belőle bőven, abból nagyobb ívű formákat tudok kialakítani, ha kevesebb, akkor egyszerűsítem a formákat, ahogy ez történt itt is – mondja Andrási Mihály fafaragó, aki kicsiben is bemutatta kapuit a Nagykunsági Népművészeti Egyesület tavalyi kiállításán a múzeumban. Mint mondta, egy méretesebb alkotás elkészítése a nagyobb kihívás, bár a kicsivel is sokat el kell bíbelődni, mire elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában