Probléma

2021.04.07. 07:00

Milliókat bukik a rossz állapotú, régi házakon Tiszapüspöki

Legalább húsz-harminc elhagyott ingatlan áll Tiszapüspökiben, melyeknek portáit gyakran használják illegális hulladéklerakóként egyes helyiek. Bár a település tavaly benyújtotta pályázatát az üres, lepusztulófélben lévő házak megvásárlására, nem nyert, így jelenleg az önkormányzat kénytelen maga intézkedni az ingatlanokon felhalmozódott szemét ügyében.

Molnár-Révész Erika

Sok ilyen lepusztult állapotú ház áll Tiszapüspökiben – mutatja Bander József polgármester

Fotó: Mészáros János

– Egyesek előszeretettel hordják a szemetüket ezekre az elhagyatott portákra – mutatta az egyik lakatlan háznál Bander József, Tiszapüspöki polgármestere. Az önkormányzat hosszú évek óta küzd a problémával.

– Ez a bontásra kötelezett ház nagyon jól jellemzi a helyzetet. A tulajdonos nem elérhető, viszont kirakta, hogy bontás fejében ingyen is odaadja. Csakhogy egy ilyen ház lebontása és az építőanyag elszállíttatása nagyon sokba kerül.

Sok ilyen lepusztult állapotú ház áll Tiszapüspökiben – mutatja Bander József polgármester
Fotó: Mészáros János

– Aki falusi csokra jogosult, nem ilyen lehetőségben gondolkodik, hanem olyan házat szeretne megvenni, ami nincs annyira leromlott állapotban, hogy a megkapott öt-tíz millió forintos támogatással ne tudná felújítani – mondta a településvezető.

A felhívásra éppen ezért még senki sem jelentkezett, a ház viszont már annyira rossz állapotban van, hogy félő, hamarosan összedől. Ráadásul az utcai front, vagyis a közterületnek minősülő része is gondozatlan, amit az önkormányzatnak kell rendbe tennie.

Ahogy nagyon sok kistelepülés, az esetek többségében Tiszapüspöki is tehetetlen. Tavaly felcsillant ugyan a reménysugár, hogy néhány elhagyott ingatlant megvásárolhatnának egy pályázat segítségével, de az nem nyert.

Ám, ha kapna is valamennyi forrást erre a célra az önkormányzat, nagyon át kellene gondolnia, melyik ingatlant vásárolja meg.

– Azzal kellett szembesülnünk, hogy néhány házat jelzáloghitel terhel. Ez pedig további súlyos milliókkal emelné meg az árát. Ettől függetlenül nem tettünk le korábbi tervünkről, de csak olyan ingatlanokat vonnánk be a programba, amelyek viszonylag jó állapotban vannak és nem terheli hitel – vázolta elképzeléseiket a polgármester.

Elmondta, annak oka, hogy ezek a házak ilyen rossz állapotba kerülnek, egyrészt az, hogy egyszerre több örökös is van, így nem jutnak dűlőre, hogy kinek mi lenne a feladata. Másrészt sokan már nem is a környéken élnek.

– Ha lenne rá forrás, felvásárolnánk ezeket az ingatlanokat. A település hangulatán és vonzerején javítana, ha az utak, közművek állapota rendben lenne, illetve az ilyen elhagyott ingatlanok nem rontanák az utcaképet. Mert ha egy fiatal pár meg szeretne venni egy házat, hamar eláll a szándékától, ha a szomszédban gondozatlan a porta – fejtette ki Bander József.

Hozzátette, az ingatlanok felvásárlásához szükséges hatalmas összeg belátható időn belül nem áll majd az önkormányzat rendelkezésére.

Az utóbbi két évben háromszáz köbméternyi szemetet vitetett el az önkormányzat

Az elhagyott portákon gyakran halmozódik fel az illegálisan lerakott szemét. Amennyiben az önkormányzat ismeri a tulajdonost, a közmunkások engedéllyel be tudnak menni a portára, hogy elvigyék a szemetet.

– Kénytelenek vagyunk elszállítani a hulladékot, és elhárítani az esetleges balesetveszélyt. Azoknak az érdekében tesszük, akik a környéken élnek – hangsúlyozta Bander József polgármester.

Elmondta, az utóbbi két évben háromszáz köbméternyi illegális szemetet vitetett el az önkormányzat az elhagyatott ingatlanokból, portákról, ami több millió forintos költségkiesést jelent a kasszából. Az erre szánt pénz idén is meghaladja majd az egymillió forintot. A polgármester hozzátette, ezt az összeget akár a belterületi utak, járdák karbantartására is fordíthatná az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában