Jászkunság

2021.05.03. 17:25

Egy korszak vége: már nem küldhetünk több postai táviratot

A Magyar Posta április 30-tól megszüntette a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatásokat. Megyénkben az elmúlt öt évben 79 százalékkal esett vissza a feladott táviratok száma.

Czakó Nóra

20210427 Öttevény Megszünteti a posta a táviratot. Képen: Visi Nándorné Zsuzsanna. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

– Annak idején, amikor a férjem elhunyt, az egyik ismerősömtől kaptam egy részvéttáviratot, amely nagyon jólesett, ezért amikor az ő családjában is ilyen sajnálatos eset történt, én is távirattal viszonoztam – mondta hírportálunknak egy szolnoki idős asszony, aki sajnálja, hogy megszűnik ez a szolgáltatás.

– Szerintem már nem igazán van kereslet a táviratokra – fűzte hozzá a harmincas éveiben járó Mariann.

– Annyi más formában kommunikálhatunk már az internetnek köszönhetően, ami sokkal gyorsabb, és olcsóbb is, hiszen egy dísztávirat feladása több ezer forintba került. A középiskolai ballagásomra azonban én is kaptam egyet a keresztszüleimtől, amit megőriztem, mert kedves emlék számomra – árulta el.

Magyarországon az első táviratot 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is.

A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széles körű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent

– olvasható a Magyar Posta Zrt. közleményében.

Míg harminc évvel ezelőtt évente mintegy nyolcmillió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. Az országos adatok szerint 2015-ben még több mint 117 ezer táviratot adtak fel, 2020-ban már csak 23 ezer darabra volt igény. A Magyar Posta a táviratot, mint egyetemes szolgáltatást 2600 postán kínálta.

A távirat lényegében egy rövid szöveges üzenet volt, melyet a posta meghatározott időn belül kézbesített a címzettnek. Népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is, amikor a feladó a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett a feladónak.

A távirat magyarországi kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban, köztük Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában is megszűnt. A távirat-szolgáltatás kivezetése a Magyar Posta modernizálási programjához illeszkedő változás.

– A táviratküldés fénykora a magánforgalomban az 1960-as, 70-es, 80-as években volt, akkoriban több millió táviratot küldtek évente – mondta hírportálunknak Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. – A születésnapi, névnapi köszöntések mellett az eljegyzések, gyermekáldás, és más örömteli események hírvivője volt a távirat, illetve a dísztávirat.

Borítóképünk illusztráció!

Januárban mindig megnőtt a forgalom

A táviratok iránti kereslet a telefonok széles körű elterjedésével és az internet fejlődésével jelentősen csökkent országszerte, így Jász-Nagykun-Szolnok megyében is, közölte a Magyar Posta. Itt 2015-ben még csaknem ötezer táviratot küldtek az ország egész területére, 2018-ban már csak 2700-at, míg 2019-ben alig több mint 1600-at. Tavaly pedig összesen 1056 darabot adtak fel magánszemélyek. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben 79 százalékkal esett vissza a feladott táviratok száma a megyében.

Az elmúlt négy év adataiból azt látjuk, hogy nincs nagy eltérés az egyes hónapok feladásai között, de elmondható, hogy januárban mindig átlag feletti volt Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában