toborzások

2021.05.18. 06:55

Egyre több szolnoki cégnél kínálnak diákmunkát

Sok cég diákok alkalmazásával próbálja pótolni a járvány ideje alatt elveszített munkaerőt.

Köllő Judit

Sok helyen diákokkal pótolják a kieső munkaerőt

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár a koronavírus-járvány ideje alatt országszerte csökkent az igény a diákmunkára, az utóbbi időkben mégis sok helyen megkezdődtek már a toborzások. Miután újra megnyithattak az edzőtermek, vendéglátóhelyek és uszodák, a fiatalok is több pénzkereseti lehetőséghez jutnak. A fizetések jellemzően nem változtak, az órabér átlagosan bruttó 1200 forint.

– Egyre jobban érzékelhető, hogy a jelenlegi időszakban a cégek munkaerőigénye is magasabb – emelte ki Molnár György, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet szolnoki irodavezetője.

– Sok partnerünk például a diákok alkalmazásával próbálja pótolni a járvány ideje alatt elveszített munkaerőt. A vendéglátóiparban, gyárakban és a bolti kisegítő munkakörökben kifejezetten érzékelhető mindez. Ami számunkra is meglepő volt, hogy mostanában kifejezetten megnőtt az ilyen típusú munkakörök iránti érdeklődés a fiatalok körében.

Ezek valószínűleg a hosszú ideig tartó bezárások miatt is válhattak népszerűvé.

Annak ellenére, hogy ebben a térségben nem jellemzőek az éjszakai diákmunkák, akadnak fiatalok, akik szívesen vállalnak ilyet.

– Már tizenhat éves korom óta dolgozom, főleg iskolai szünetekben – mondta a huszonegy éves Kovács Zsombor.

– Nemsokára itt a jó idő, így lassan elkezdek munkát keresgélni. Kifejezetten szeretem az éjszakai műszakot, hiszen párszor már voltam így áruházban leltározni. Olyankor mindig gyorsan telik az idő és olyan csendes minden, nem mellesleg jó fizetést is kapok utána.

Sok helyen diákokkal pótolják a kieső munkaerőt
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka nem minősül önálló jövedelemnek, ezért tizenöt százalékos személyi jövedelemadót vonnak le belőle. A huszonöt év alatti fiatalok pedig külön szerencsés helyzetben vannak, hiszen jövőre ez alól mentességet kapnak.

– Örülök ennek a lehetőségnek, bár a szüleim csak nyaranta engednek dolgozni, mert év közben a tanulásra kell figyelnem – meséli a szolnoki Utasi Luca.

– Tavaly kisegítő eladó voltam egy helyi áruházban, amit nagyon szerettem, hiszen akkor mehettem, amikor ráértem. Többségében árufeltöltéssel foglalkoztam és a vásárlóknak segítettem, de akadt olyan is, amikor a kasszában kellett lennem. Bízom benne, hogy idén is vállalhatok majd ilyen munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában