tisza mente

2021.05.24. 17:12

Felkarolják a hátrányos helyzetű falvak diákjait

A továbbtanulás diákoknak és szülőknek egyaránt kihívást jelent. Akkor kell csak igazán mélyen a zsebbe nyúlni, mikor a középiskolásból egyetemi vagy főiskolai hallgató lesz. Az anyagi terhek könnyítését hivatott szolgálni az egyik, Debreceni Egyetemhez köthető vállalkozás ösztöndíjprogramja.

Ujvári László

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Még 2008-ban hívta életre a Szolnoki Főiskola által megalapított, de ma már a Debreceni Egyetem tulajdonában lévő Merkating Nonprofit Kft. a Tiszaroffi Továbbtanulási Ösztöndíjpályázatot. A program célja, hogy anyagilag támogassák a tiszaroffi, tiszaburai, tiszagyendai, kőtelki, tiszasülyi és tiszabői középiskolások felsőfokú tanulmányait. Az ösztöndíj maximum harmincezer forint havonta, de amennyiben a támogatott fiatal felvételt nyer felsőoktatási intézménybe, ez az összeg akár ötvenezer forint is lehet.

– Fő célkitűzésünk, hogy minél többen eljussanak a PhD-fokozat megszerzéséig, amit százezer forinttal tudunk támogatni havonta – magyarázta dr. Szakács Attila főiskolai docens, a Merkating Nonprofit Kft. ügyvezetője

– A tiszaroffi ösztöndíjprogram lehetőséget teremt a megye halmozottan hátrányos helyzetű térségében élő fiataloknak a továbbtanulás költségeinek csökkentésére – tette hozzá.

A programot először 2015-ben hirdették meg az említett hat településen, bevonva a polgármestereket, iskolákat, valamint a térségben működő szociális szervezeteket, utóbbiak közül azóta is kiváló kapcsolatot ápolnak a Máltai Szeretetszolgálattal. Szeretnék elérni, hogy az érintett családokat ne állítsa megoldhatatlan feladat elé a gyermekek taníttatása.

A fiatalok ezáltal óriási lehetőséget kapnak, pláne ha csak azt vesszük alapul, hogy megannyian élnek halmozottan hátrányos körülmények között vagy csonka családban.

Az elmúlt évek során az ösztöndíj sokakon segített, van olyan család, ahol minden gyermek részese lett, de olyan is akad, ahol a szülő szintén kedvet kapott a tanuláshoz, így az egész família a felsőoktatásban tanul.

– A pályázat sikerét bizonyítja, hogy manapság már annyi a jelentkező, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi keret miatt válogatni kell közöttük. Van, aki középiskolásként, majd felsőfokú tanulmányai idejére is kiérdemelte a támogatást – árulta el dr. Szakács Attila.

Majd kifejtette: tapasztalataik világosan mutatják, hogy a tiszaroffi program hat a térségre. Többen a diploma megszerzése után ugyanis úgy nyilatkoztak, hogy lehetőség szerint a tudásukat a térségben szeretnék kamatoztatni – jó páran közülük valóban visszaköltöztek a térségbe.

A Merkating Nonprofit Kft. ügyvezetője egy konkrét példát is felhozott: Négyesi Péter az egyik ilyen visszatérő, aki jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskoláját végzi, és ezzel párhuzamosan matematikatanár egykori általános iskolájában, Tiszagyendán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában