Krokavecz József

2021.05.18. 17:30

Autós diszkót is szervezett társaival a kenderesi fiatalember

Krokavecz József már kiskorában megszerette az elektromosságot, most pedig villamosmérnöknek készül.

Daróczi Erzsébet

Krokavecz József programozható áramkört épít

Fotó: Daróczi Erzsébet

A debreceni Szent József Gimnáziumban most érettségizik Krokavecz József. A fiatalembert régóta foglalkoztatja az elektromosság, s jelenleg kis mikroszámítógépeket is programoz.

– Látva érdeklődésemet, fizikatanárom felkarolt, sok információval segített, és ren­geteget versenyeztetett fizi­kából a Hajdú-Bihar megyei versenyeken, ahol jöttek a sikerek – mondja József, aki otthon szülei kertészetében kiskora óta segíti a munkát.

– Villamosmérnöknek készülök Debrecenbe. Szeretnék az áramszolgáltatóval szerződést kötni duális képzésre is – vázolja terveit a fiatalember, aki jól kijön öt évvel idősebb bátyjával és tizenegy évvel fiatalabb öccsével is.

– Hobbim a zene, kicsi koromban apának segítettem a kollégiumban hangosítani. Akkor kezdett el érdekelni a hangtechnika működése, a keverőpult felépítése. Ilyeneket barkácsoltam, így jött a pandémia alatt az ötlet, hogy szervezzünk autós diszkót, amit Szél Zsófival és Csató Bencével raktunk össze.

– A zenét én szolgáltattam a teherautó-platón, Kisújszálláson és Kenderesen közel száz autós csatlakozott a felvonulásunkhoz.

– Tervezünk máskor is ilyet a helyi egyesülettel. A szőlő a legújabb projektem, tetszik a borkultúra, a magyarsághoz hozzátartozik a borfogyasztás. A Mátrából hozott néhány tő borszőlőt telepítettem, amiből évi 200 liter bor összejöhet a családnak – mondja Krokavecz József, aki már készül az egyetemi évekre.

Ebben pedig Andrási Tibor helyi villanyszerelő is segíti szakkönyvekkel, tapasztalatával.

Krokavecz József programozható áramkört épít
Fotó: Daróczi Erzsébet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában