feldolgozás

2021.05.25. 13:55

Kibeszélőtáblára írták az érzéseiket a szolnoki diákok

A digitális oktatás után visszatérve a tantermekbe, a diákok lelki egyensúlya is fókuszba került. Több intézményben osztályfőnöki órákon beszélgettek az eltelt hónapok tapasztalatairól. A Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolájának egyik folyosójára „kibeszélő táblát” helyeztek ki, ahova mindenki feljegyezheti érzéseit, a cédulákat később emlékként őriznék meg.

Munkatársainktól

A kerós diákok kis üzeneteket helyeztek el a kibeszélőtáblán

Forrás: Beküldött fotó

A Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok lelki egyensúlyára. A visszatérés alkalmából kibeszélőfal készült, ahol a diákok megoszthatják egymással a hat hónapnyi online oktatás alatt felgyülemlett érzéseiket. Az ötletet Földváriné Sugár Ildikó intézményvezető valósította meg. A beszélgetések során úgy érezte, a tanulóknak szükségük van arra, hogy megoszthassák gondolataikat egymással.

– Mindez egy kis terápia diákjaink számára – hangsúlyozta az intézményvezető. – Fontos, hogy olyan légkört teremtsünk számukra, ahol elmondhatják érzéseiket és gondolataikat. Éppen ezért az első tanítási hét részeként beépítettünk olyan tanórákat is, ahol az elmúlt fél évről beszélgettünk. Többen jelezték az online oktatás alatt, hogy hiányzik számukra az iskola, osztálytársaik, és maga a közösség is.

Éppen ezért azok a tanulók, akik úgy érzik, meg szeretnék osztani másokkal is gondolataikat, a táblán található „Karantén alatt…” kezdetű mondatot kell kiegészíteniük.

– Ezt a falat bárki, bármikor név nélkül használhatja, hiszen a közösségi élmény és a másokkal való együttérzés a cél. Volt olyan tanuló, aki elmesélte, hogy a kiragasztott kis üzenetét pár nappal később kiegészítette. Sajnos olyat is olvashattunk, aki depressziósnak érezte magát.

„Nagy volt a csönd körülöttem, amivel egy idő után már nem tudtam mit kezdeni” – írta valaki.

A kerós diákok kis üzeneteket helyeztek el a kibeszélőtáblán
Fotó: Beküldött fotó

Sokan lejegyezték például azt is, hogy mennyivel több időt tudtak a családjukkal tölteni, illetve, hogy rendszert tudtak építeni a hétköznapjaikba. Az igazgató azt is elárulta, hogy a későbbiekben meg szeretnék őrizni ezeket az üzeneteket, hogy jóleső emlékként tekinthessenek vissza rájuk.

A szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában a digitális oktatásra átállást gördülékenyebbé téve mind a tanulók, mind pedig a pedagógusok számára gyakorlati felkészítést tartottak még márciusban.

– Délelőttönként élő órák voltak. Akinek nem volt megfelelő eszközük, kölcsönözhettek laptopot az intézménytől, de akadtak, akik papíralapon kapták meg a tananyagokat – mesélte Forján Krisztina pedagógus.

A tanári magyarázatokat gyakran videókkal, digitális feladatokkal egészítették ki, amelyek változatossá és érdekessé tették az órákat. A diákok különbözőképpen vélekedtek az idén alkalmazott módszerekről és a visszatérésről. Többségük szerint átlátható, könnyen használható volt a rendszer. A visszatérés után a pedagógusok hosszasan beszélgettek a diákokkal a tapasztalataikról, érzéseikről.

Sok időt töltöttek egyedül, szívesen tértek vissza az iskolába

– Az idei digitális oktatás sokkal hatékonyabb és jobb volt, mint az előző évi – a szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában. – Egyszerűbb volt megérteni a tananyagot, mert a tanárok elmagyarázták. Az élő órákon a fontos anyagokat átbeszéltük, ez segítette a mi tanulásunkat. A pedagógusok türelmesek és segítőkészek voltak.

– Örültem neki, hogy mielőtt áttértünk az online tanulásra, egyeztettünk a tanárainkkal, akik segítettek abban, hogy mindenki biztonsággal be tudjon lépni az oktatási felületre – tette hozzá egyik hetedikes társa. – Jól boldogultunk. Tudtunk tanulni is, és a pihenésre is maradt időnk – fűzték hozzá többen.

Még a pozitív tapasztalatok ellenére is vágytak vissza az iskolapadba.

– Már vártam, hogy újra jöhessünk suliba, hisz nagyon sok időt töltöttem egyedül az online oktatás alatt. Jó újra látni a tanárokat, haverokat, jó érzés visszatérni a régi, megszokott oktatáshoz – fejtette ki véleményét az iskola egyik ötödikes tanulója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában