JÁSZKUNSÁG

2021.05.18. 11:25

Ma már nem csak nyaranta lakják be a hétvégi házakat

Megnőtt a kereslet a kertes házak iránt, sokan költöznek üdülőövezetben lévő ingatlanba, akár állandó lakhatás céljából. Szolnokon is népszerűek a zártkertek, nyaralók, ahogy a megyeszékhelyen, úgy vidéken is vonzó a vízpart közelsége.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évben – a járványnak is köszönhetően – sokak számára felértékelődtek a kertes házak.

– Bizony, tavaly tavasszal nem egyszer eszembe jutott, hogy a két gyerekkel hogyan töltenénk a napjainkat a társasházi második emeleti lakásban. Előtte ott éltünk a férjemmel, a nagyobbik gyerkőc még „oda született”, de azt hiszem, jól döntöttünk, hogy ezt a kertes házat választottuk – mesélte egy szolnoki, a családjával a Holt-Tisza melletti házban élő fiatalasszony.

– Amikor költöztünk, biztos volt, hogy kertes házat szeretnénk, anyagi lehetőségeink szerint ezt a pici házat tudtuk megvenni. Igaz, nem túl nagy, a kertünk is apró, de megfizethetetlen, hogy a bezártság napjaiban, heteiben legalább a négy fal közül ki tudtunk szabadulni – tette hozzá.

Az ingatlanszakértők tapasztalatai is ezzel csengenek össze.

– Furán hangozhat, de a pandémia „segített” azoknak, akik korábban már fontolgatták az ingatlanvásárlást. Az elmúlt egy év sokaknak lendületet adott a döntésben, a bezártság sokakat a kertes házak felé fordított. Különösen keresettek a vízparti ingatlanok az utóbbi időben – mondta el Janik Ildikó.

Az Openhouse szolnoki irodájának tulajdonosa hozzátette, hogy igen népszerűek a zártkertek, a nyaralók is manapság, sokan akár állandó lakhatás céljára vásárolnak üdülőket, hétvégi házakat.

– Szolnokon népszerű a holt-Tisza-parti rész, az Alcsisziget, de a szomszédos megyében, Békésben is vannak olyan területek, ahol szívesen vásárolnak az emberek nyaralót, zártkerteket. Mindezek mellett felkapott a megyénkben Abádszalók, Tiszafüred és például Cserkeszőlő, ezek turisztikailag frekventált helyek, vízpartjuk, fürdőjük van, szívesen vesznek ott ingatlant akár a fővárosból érkezők is. A nyaralóvásárlással kapcsolatban fontos tudni, hogy amennyiben az ingatlan nem lakó-, hanem üdülőövezetben található, elképzelhető, hogy némileg olcsóbb, mint egy belvárosi ház, ám azzal kapcsolatban sok esetben mások a feltételek, például nem igényelhető rá számos támogatás – tette hozzá Janik Ildikó.

A Jászságban is megugrott a kereslet a nyaralóövezetekben található házak iránt.

– Az ingatlanárak emelkedését követően sokan üdülőövezetekben vásárolnak ingatlant – osztotta meg tapasztalatait Bányai Zoltán ingatlanszakértő, a jászberényi Szikla 72 ingatlaniroda vezetője. Ez a folyamat jellemző például a jászárokszállási üdülőövezetben és a jászberényi Vasas-tó környékén is. – Ezek a házak nyaralónak készültek, de sokan kinyújtják a szezont – mondta el az ingatlanszakértő.

Hozzátette, Jászszentandráson a kétezres évek elején német és holland nyugdíjasok annyira megkedvelték a tanyasi életmódot, hogy tanyára költöztek. Ez a korosztály megöregedett, és elkezdtek megválni ezektől az ingatlanoktól, melyeket ma már jellemzően helyiek vásárolnak meg.

A nyugodt környezetért ingáznának is

Az ingatlanszakértők tapasztalatai szerint az emberek egy jó ingatlanért hajlandóak utazni. A megyeszékhelyről szívesen költöznek vidékre, a várostól harminc-negyven kilométer távolságra – vállalva az ingázást. Jó példa erre Nagykörű, ahol sok letelepülő vásárolt házat az elmúlt években.

– Amint elkészül a 3224-es főút, az érdeklődés még növekedhet, de már most is sokan költöznek „hozzánk” – számolt be a tapasztalatairól Túri Tibor. A településvezető hozzátette, a vevők összetétele vegyes. Szép számban vannak kisgyermekes családok is, akik akár támogatásokat is igénybe vehetnek.

A településen ingatlanértékesítéssel foglalkozó Sós Erika elmondta, jelenleg több mint húsz eladó ingatlan van a faluban, melyek iránt elsősorban nem helybeliek érdeklődnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában