Természetvédelmi akció

2021.05.26. 06:55

Madárbaráttá tették a szolnoki mentőállomást

Segítenek az embereken és odafigyelnek az állatokra is. A szolnoki mentőállomás dolgozói a napokban természetvédő gondolkodásukról tettek tanúbizonyságot, egy helyi önkéntes segítségével helyeztek ki madárodúkat a mentőállomás parkosított kertjében.

Rimóczi Ágnes

A szolnoki mentőállomás munkatársai tíz darab odút helyeztek ki a parkosított kertben

Forrás: Madármegfigyelő Szolnok

Egy helyi önkéntes közreműködésével helyeztek ki madárodúkat a szolnoki mentőállomás parkosított kertjében a napokban.

– Általában a Millér-csatornához és a Tisza torkolatához járok le horgászni. Útközben láttam meg a fákon az odúkat. Utánanéztem, hogy kié a terület, az interneten találtam rá Hajdú Tamásra. Felvettem vele a kapcsolatot, és már kezdődhetett is a szervezés – kezdte a történetet Tóth Gyula.

A szolnoki mentőállomás munkatársai tíz darab odút helyeztek ki a parkosított kertben
Fotó: Madármegfigyelő Szolnok

Az ötletgazda fejében az fogalmazódott meg, hogy munkahelyén, a szolnoki mentőállomáson is lehetne ehhez hasonló odúkat kihelyezni.

– Arra gondoltam, hogy a zárt fás területen biztosan nem nyúlnának a madárlakokhoz, ezért az állomás kertje tökéletes hely azok telepítésére. A bejáráson aztán Tamás is így gondolta, úgyhogy a szükséges engedélyeztetési eljárások beszerzése után indulhatott az akció – tette hozzá.

– Egy nagyon szép fás, parkos területet láttam magam előtt, ahol már eddig is rengeteg madár érezte és érzi jól magát. Mivel nem öregek a fák, vagyis nincsenek tele természetes odúkkal, kevés a fészkelésre alkalmas hely a madaraknak. Ezen segítettünk ezzel a remekbe szabott kezdeményezéssel – hangsúlyozta Hajdú Tamás.

A Madármegfigyelő Szolnok állomás tulajdonosa igazán gyakorlott már az efféle természetvédelmi akciókban, több alkalommal szervezett és vett részt madárodúk kihelyezésében.

– A Babafa projekt segítségével szereztük be a korábbi alkalmakkor az odúkat, így történt most is, lakossági összefogás révén jutottunk hozzájuk. Az engedélyek beszerzése után öt B, három A és két C típusú odút, valamint két ponton itató-fürdőhelyet telepítettünk, ami szintén elengedhetetlen kelléke egy madárbarát kertnek – avatott be a részletekbe Hajdú Tamás.

A természetbarát fiatalember azt is elárulta, hogy egyre több „felkérést” kap. Így például a szolnoki mentőállomáson végzett tevékenységének hamar híre ment, és máris érkezett a következő megkeresés.

– A tervek szerint a közeljövőben a martfűi mentőállomáson helyezünk ki madárodúkat – számolt be a következő akcióról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában