JÁSZKUNSÁG

2021.05.06. 13:30

Nyári gumi: cseréljünk vagy ne cseréljünk?

Miért kell abroncsot cserélni? Hogyan tároljuk a kerekeket? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a rendőrség munkatársaitól.

Szoljon.hu

A napi átlag hőmérséklet a 7 fokot jóval meghaladja, viszont sokan az utolsó pillanatig hezitálnak, hogy lecseréljék-e téli gumikat az autóikon.

Miért van szükség a gumicserére?

A téli és a nyári abroncsok mintázata és anyagösszetétele is eltérő. Máshogy viselkednek télen egy mínusz 12 fokos jégkásás és máshogy egy plusz 70 fokra felmelegedett nyári aszfalton. A téli gumik meleg időben hamarabb elkophatnak és a nedves, vizes úton jobban csúszhatnak, mint a nyáriak. A csere előtt célszérű megvizsgálni a nyári gumik életkorát, melyet az abroncs oldalán lévő DOT szám mutat meg (gyártás hete, éve). 7-8 évnél idősebb gumikat le kell selejtezni – hívják fel a figyelmet közleményükben a a Szolnoki Rendőrkapitányság baleset-megelőzési munkatársai.

A gumik állapotának vizsgálata is létfontosságú. Ha a profilmélység már csak 2-3 mm, akkor megérett a cserére, különösen, ha repedések is láthatók a felületén. A gumiabroncsokban lévő levegőnyomás ellenőrzése is szükséges, és nem szabad elfeledkezni a pótkerék állapotának, valamint a benne lévő levegőnyomásnak a vizsgálatáról sem. A felszerelt gumiknak legalább tengelyenként meg kell egyeznie, de legideálisabb, ha négy egyforma gumi van az autón.

Hogyan tegyük el pihenőre a téli szettet?

 • tisztítsuk meg a szennyeződésektől a leszerelt kerekeket/abroncsokat
 • a felnire szerelt abroncsokat egymásra rakva, vagy felfüggesztve, a leszerelteket állítva, időnként átforgatva száraz, hűvös, fénytől és fagytól védett helyen tároljuk
 • takarjuk le egy ponyvával
 • jelöljük meg, hogy hová voltak felszerelve az autón.
 • Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában