Galériával és videóval

2021.06.12. 19:00

Az újraépített Aranyvonat első útja Jászberénybe vezetett

Az Aranyvonat a koronázási ékszerek hiteles másolatával a koronaőrség kíséretében érkezett meg a Jászság fővárosába.

Illés Anita

Felemelő pillanatokat élt át több száz ember szombaton Jászberényben, amikor az eredeti pompájában helyreállított Aranyvonat begördült a vasútállomásra. Utasaival Budapestről, a Nyugati pályaudvarról indult az a nosztalgia gőzös, amelyhez az ereklyeszállító vagon kapcsolódott. A koronázási ékszerek hiteles másolatával a koronaőrség kíséretében érkezett meg a Jászság fővárosába, az idén huszonöt éves Jászsági Menedzser Klub meghívására.

Sokan a peronon várták, hogy befusson a gőzös.

Ahogy közeledett a monumentális vascsoda, a látogatók egyre türelmetlenebbül nyúltak telefonjaik után, hogy le ne maradjanak a történelmi esemény megörökítéséről. Az arany, ezüst, bíbor és zöld színekben pompázó ereklyeszállító kocsi kicsiket és nagyokat egyaránt ámulatba ejtett.

Az Aranyvonat eredetileg 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulóján indult országjáró körútjára. Mindenhol méltóságteljesen, ünnepélyesen fogadták. A Szent Jobb országlátása a felekezetek fölé emelkedve a nemzeti egységre törekvés jelképévé vált. 1942-ben Nagyváradra tett útjával fejezte be országjárását. A második világháborúban megsemmisült ereklyeszállító vagont több évtizednyi mellőzést követően a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének kezdeményezésére felújították.

Első útja 79 év után Jászberénybe vezetett, ahol a vasútállomás melletti parkban a jászsági elöljárók, a menedzser klub tagjai, a hagyományőrzők és a látogatók ünnepélyesen fogadták a koronázási ékszereket. Dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket.

– Az tud igazán előre tekinteni, erőt meríteni, aki ismeri és tiszteli a múltat – mondta Dr. Mosóczi László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára örömét fejezte ki, hogy az Aranyvonat a kormány támogatásával, a Magyar Nemzeti Múzeum szakembereinek közreműködésével megújult. Történelmi pillanatnak nevezte az Aranyvonat Jászberénybe érkezését, mely a dicső múlt felidézése mellett egy újabb vasúti aranykor kezdetét is jelzi.

Az államtitkár szólt arról, hogy a kormány közlekedésfejlesztési erőfeszítéseinek középpontjában a következő egy-másfél évtizedben egyértelműen a vasúti hálózat és a szolgáltatások korszerűsítése áll majd. Kiemelt cél a járműállomány fiatalítása, minőségi cseréje, amelyre a kapcsolódó ipari kapacitások kiépítésével együtt, kétezer milliárd forintot terveznek fordítani.

– Többszörös évfordulót ünnepel a város – emelte ki az eseményen Budai Lóránt, polgármester. Huszonöt éves a Jászsági Menedzser Klub, amely több mint egy vállalkozói fórum, tagjait a barátság is összeköti. Idén öt éve volt utoljára Jászberényben a Szent Korona hiteles másolata és ötvenhárom évvel ezelőtt került vissza a Nagyboldogasszony Főtemplom tornyára az 1956-ban lerombolt magyar Szent Korona másolata. Magyarországon ez az egyetlen templom, amelynek tornyán a Szent Korona díszeleg. Borbás Ferenc emeritus jászkun főkapitány vette át a szót, aki kiemelte a menedzser klub hagyománytisztelő, közösségszervező tevékenységét.

A köszöntők után a koronaőrök a Szent Koronával a vasútállomás előtti téren várakozó hintókra szálltak és huszárok felvezetésével a Rákóczi úton végigvonulva szállították az ereklyéket a Nagyboldogasszony Főtemplomba.

A mise kezdetekor Pócs János országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Emlékeztetett a világjárvány megpróbáltatásaira. Ebben a nehéz helyzetben a jászsági cégek nem a problémát látták, hanem a kihívást. Nemcsak stabilak maradtak, hanem megerősödtek és több embernek adnak munkát, mint a járvány előtt – hangsúlyozta, majd méltatta a Jászsági Menedzser Klub munkáját.

A hálaadó szentmisét Szántó József főtisztelendő apát főesperes celebrálta. Az ünnepi eseményre érkezők a nap folyamán helyi idegenvezetők segítségével megismerkedhettek a város nevezetességeivel. Sokan megtekintették a gyönyörűen felújított ereklyeszállító vagont és nagy volt az érdeklődés a nosztalgiavonatozásra is a Jászberény-Hatvan-Jászberény útvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában