Befogad-lak

2021.06.01. 06:55

Elkezdődött a törökszentmiklósi állatotthon új telephelyének építése

A földmunkák már befejeződtek, de még nagyon sok munka vár a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítványra, hogy elfoglalhassák a Béla király és a Radnóti utcák kereszteződésében épülő új telephelyüket. A jelenleg a volt Vegytek-telep területén működő menhelyen évek óta áram segítsége nélkül gondozzák a gazdátlan kutyákat. Ráadásul, mivel a volt Vegytek-telepet korszerűsítették, az önkormányzat bérbe adná a területüket, így az állatotthonnak mindenképpen költöznie kell. Az évek óta húzódó ügy végre megoldódni látszik.

Molnár-Révész Erika

Kovács Klaudia, a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány elnöke már alig várja, hogy költözhessenek

Fotó: Mészáros János

– A területet már kitisztítottuk, mert igencsak bokros, fás, gazos volt – mutatta a mintegy kétezer négyzetméter alapterületű telket Kovács Klaudia, a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány elnöke. A Béla király út és a Radnóti utca kereszteződésében álló területet a képviselő-testület jóváhagyása után kilencszázezer forintért vásárolhatta meg az alapítvány az önkormányzattól.

– Jelenleg várjuk a kerítéssel kapcsolatban az árajánlatot, melyben szerepel a zajfogó építése is. Ehhez ragaszkodunk, hiszen fontos, hogy a környékbelieknek se okozzon problémát az új telephely – hangsúlyozta az állatotthon vezetője. Éppen ezért korábban egyeztetésre hívta a lakosságot. Elmondása szerint ennek végén már azok sem emeltek kifogást a telephely ellen, akik korábban aggódtak a hangzavar, vagy az esetlegesen kiszökő kutyák miatt.

Kovács Klaudia, a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány elnöke már alig várja, hogy költözhessenek
Fotó: Mészáros János

Viszont még rengeteg munka van hátra, annak ellenére, hogy az önkormányzat is részt vállalt a tereprendezésben.

– A Befogad-lak Alapítvány részére értékesített telken illegálisan odahelyezett földdepónia volt, ettől tisztította meg az önkormányzat a területet. A munkálatok kilencszázhúszezer forintba kerültek – válaszolta kérdésünkre Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere.

A közművek bekötésével kapcsolatban azonban nincs egyetértés.

Kovács Klaudia szerint az önkormányzat ígéretet tett a közművek csonkjainak kiépítésére, a polgármester szerint viszont ez a tétel nem szerepel a terület adásvételi szerződésében.

– A közművek bekötésére a tavalyi évben megkötött ingatlan adás-vételi szerződésben és az eladásról szóló képviselő-testületi határozatban az önkormányzat nem vállalt kötelezettséget. A közművek bekötése az alapítvány feladata – válaszolta ezzel kapcsolatos kérdésünkre Markót Imre.

Kovács Klaudia, a törökszentmiklósi Befogad-lak Állatvédő Alapítvány elnöke mutatta meg az eddig
beépítetlen területet. Még nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy régi helyükről ide költözhessenek
át a hetven gondozott kutyával, például el is kell keríteniük az új telephelyet
Fotó: Mészáros János

Mint azt a menhely vezetője elmondta, csak a kerítés több millió forintos tétel lesz, hiszen legalább kétezer négyzetmétert kell megfelelő módon elkeríteniük.

– Gyűjtést is indítunk majd, de addig nem szeretnénk, míg pontosabb adataink nincsenek a költségekről.

– A terület kitisztíttatása félmillió forintba került, melyet a korábban indított lakossági gyűjtésből tudtunk fedezni. Minden másban a német partnerszervezetünk próbál segíteni. Ha nem lennének, akkor esélytelen lenne a költözés. A telek vételárát is Németországból utalták. Minden pénz jól jön természetesen, hiszen rengeteg munka lesz még a telephellyel – hangsúlyozta az alapítvány vezetője

Ha minden a terveik szerint alakul, szerinte két év múlva tudnak átköltözni az új, tágasabb területre. Hozzátette, bár a telephely nagysága nő, a hetven férőhelyet nem kívánják bővíteni, csak végre megfelelő körülmények között gondozni a gazdátlan állatokat.

Újraindul a gyűjtés

A Törökszentmiklósi Befogad-lak Állatvédő Alapítvány gyakran kap élelmiszer-adományt civilektől, egyesületektől, sőt, iskoláktól is. A gyűjtés egyik módja az, amikor havonta egyszer kitelepülnek az egyik nagyáruház elé.

– A legutóbbi gyűjtésnél több hónapra elegendő összegyűlt. Eddig ezeket használtuk fel, hogy meg ne romoljanak. Azonban most elfogyott az utolsó táptartalékunk, így júliustól újra gyűjtésbe kezdünk. Mivel nekünk a telephelyen kell dolgozunk, az adományok átvételéhez és a szórólapozáshoz önkéntesek segítségét kérjük – mondta Kovács Klaudia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában