Jászkunság

2021.06.15. 11:25

Feloldották a korlátozást, ülésezhetnek a képviselők

A kormány a napokban döntött arról, hogy keddtől az önkormányzatok a korábbi, veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek. Ennélfogva térségünkben is számos településen tanácskozhatnak majd személyesen a képviselők. Körképünkben arra kerestük a választ, hogy hol, és milyen témákat vitatnak meg az önkormányzatok.

Munkatársainktól

Martfűn a megszokottnál hosszabb képviselő-testületi ülésre készülnek.

– Online is jól működött a közös munka, a döntések előtt kikértem a képviselők véleményét – kezdte dr. Papp Antal polgármester, aki szerint bőven akadnak majd olyan napirendi pontok, melyeket célszerűbb személyesen megvitatni. A közbiztonsági, tűzoltósági, valamint a polgármesteri hivatal beszámolója mellett a tervek szerint szó lesz a civil szervezetek pályázatainak elfogadásáról, kitüntetési javaslatok elbírálásáról, ifjúságpolitikai koncepcióról, illetve rendeletmódosításokról is.

Beépítik működésükbe a „sétáló testületiket”

Sok településsel ellentétben a veszélyhelyzet ideje alatt Újszászon nem szüneteltek a testületi ülések, hanem videókonferencia formájában tartották meg azokat. Dobozi Róbert polgármester minden lényeges kérdésben kikérte a képviselő-testület tagjainak véleményét, és döntéseit végig az ő szavazataik ismeretében hozta meg, így az ülések szinte már a megszokott mederben zajlottak. Május 21-én azonban a polgármester egy szokatlan, ez idáig rendhagyó településbejárásra, úgynevezett „sétáló testületire” invitálta a testület tagjait.

– Az üléseken nem lehet annyira kötetlenül beszélgetni, továbbá a megvitatott beruházásokat sem látjuk fizikálisan, ezért született meg a „sétáló testületi” ötlete – avatta be hírportálunkat Dobozi Róbert.

– Volt már rá példa korábban, hogy egy-egy beruházás helyszínére kimentünk az ülés végén. Olyan viszont, hogy kizárólag azért hívjunk össze egy testületi ülést, hogy együtt végigjárjuk, megtekintsük a városrészeket, informálódjunk, és megvitassuk a dolgokat napirendi pontok nélkül, még nem. A „sétáló testületi” végül annyira jól sikerült, hogy beépítjük a normál működési rendünkbe, és évente három-négy alkalommal tartunk majd egy ilyet – tette hozzá.

Az adósságrendezési eljárás lesz a fő téma

Tiszatenyőn a tervek szerint július második felében ül össze a hétfős képviselő-testület.

– A legfontosabb, hogy az írásbeli után most már szóbeli tájékoztatót is kapnak a képviselők az adósságrendezési eljárás jelenlegi állásáról, valamint annak folytatásáról és a jövőbeni kilátásokról egyeztetünk majd. A másik téma az ülésrend meghatározása lesz – tájékoztatott Mező József polgármester.

Törökszentmiklóson június utolsó csütörtökén tartják az első képviselő-testületi ülést, melyen a tavaly elfogadott munkaterv szerinti napirendi pontokat tárgyalják majd.

Kiemelten tárgyalják majd a fejlesztési stratégiát

Rákóczifalván is üléseznek júniusban. Dr. Túróczi Imre polgármester elmondta: a napirendi pontok között szerepel beszámoló az elmúlt időszak eseményeiről, konzultáció az idei költségvetésről és a tavalyi éves beszámolókról. Szó lesz a folyamatban lévő fejlesztések állásáról, a településfejlesztési stratégiáról, valamint a közmeghallgatás napirendjét is összeállítják és kitűzik az időpontját.

Nagykörűben június 23-án lesz az első testületi ülés, a napirendeket folyamatosan állítják össze.

– Az ülést egy hosszabb beszámolóval kezdjük, mely az elmúlt hónapok történéseiről szól majd. Aztán pedig testületileg hozzuk meg a határozatokat – árulta el Túri Tibor polgármester, aki örül, hogy végre ülésezhetnek.

A veszélyhelyzet előtti rend szerint végzik feladataikat

Jászárokszálláson még tavaly októberben oszlatta fel magát a képviselő-testület. A helyi választási bizottság január 17-ére tűzte ki az időközi választás időpontját, ám a veszélyhelyzet – ami továbbra is fennáll – ideje alatt nem tartható voksolás, ezért elnapolták azt. A választásig a polgármester és a képviselők ellátják a feladatukat, gyakorolják hatáskörüket a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően.

Gergely Zoltán polgármester kérdésünkre válaszolva kifejtette: június 24-én 14 órakor ül össze a képviselő-testület, jelenleg a napirendek összeállítása zajlik. Várhatóan szó lesz az ingatlaneladásokról, a civil szervezetek pályázati támogatásának kiírásáról, valamint egyéb szervezetek támogatásáról is dönthetnek majd.

Hamarosan Szolnokon is elindulhatnak a tanácskozások. Gyuricska Éva, a városháza sajtóreferense arról számolt be: az első testületi ülés várhatóan júliusban lesz, az előterjesztések témájával kapcsolatosan pedig július közepe táján közölnek pontosabbat.

– Abonyban csütörtökön tart rendkívüli ülést az önkormányzat. Ekkor a polgármesteri döntésekről szóló tájékoztató kerül fókuszba – tudtuk meg a város sajtóreferensétől. Lőrinczy Veronika hozzátette: június 24-én is tartanak testületi ülést. Mindkét esemény délután három órakor kezdődik.

Borítóképünk illusztráció, 2019-ben készült a szolnoki közgyűlésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában