Galériával

2021.06.21. 13:30

Izgalmas kísérleteket végezhetnek a diákok a szolnoki táborban

Durrant a héliumos lufi, áramköröket építettek a felsős diákok a Szolnoki Szakképzési Centrum Pálfy- Vízügyi Technikumának laborjaiban. Immár negyedik alkalommal hirdette meg az intézmény pályaorientációs napközis táborát.

P. Pusztai Nóra

Nemcsak a megyeszékhelyről, hanem környékbeli településekről is érkeztek felső tagozatos diákok a Szolnoki Szakképzési Centrum pályaorientációs nyári táborába. A szajoli Pataki Noel az elektrotechnika alapjaival ismerkedhetett a Pálfyban hétfőn.

– Egyik tantárgyat sem kedvelem igazán, még a fizikát sem. De az áramkörök és azok építése nagyon érdekel. Már nyolc ledet kapcsoltam össze és folytatom a táblán a munkát, amíg van hely – mutatta a kisdiák.

Az egyhetes táborok célja éppen az, hogy a szakmák gyakorlati oldalába is belekóstolhassanak a pályaválasztás előtt állók. A Pálfy-Vízügyi Technikumban három helyszínt alakítottak ki. A kémiai kísérleteket az emeleti laborokban végezték, az informatika teremben programoztak, az alagsorban az elektrotechnika alapjaiba pillanthattak be.

A Tószegi úti tanműhelybe a környezetvédelmi és vízügyi ágazatokhoz kapcsolódó szakmákat próbálták ki. A diákokat az előzetes jelentkezések alapján osztották be a szakképzési centrum nyolc intézményébe.

– Míg az első évben huszonöt-harminc gyerekkel indultunk, az idei – immár negyedik– táborunkba közel százhúszan jelentkeztek. Olyan programokat kínálunk az ötödik, hatodik és hetedik osztályos tanulóknak, amelyek a későbbiekben segítik a pályaorientációt – hangsúlyozta az első napon tartott sajtótájékoztatón Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja.

– Azzal, hogy a diákok betekinthetnek a szakképzésbe, megismerhetik a szakmákat, könnyebbé válhat a pályaválasztás – tette hozzá.

Az összesen két, egyhetes turnusból álló tábor ideje alatt a diákok minden intézménybe eljuthatnak, a Digitális Közösségi Alkotóműhelybe például a választott szakma eszközeivel maguknak el is készíthetnek egy-egy tárgyat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában