káresemények

2021.06.24. 06:58

Lecsapott a vihar Nagykörűre, de a cseresznye túlélte

Csendes, gyümölcsméret-növelő esőt vártak a nagykörűiek, sajnos azonban jégeső érkezett orkán erejű széllel a minap. Valami csoda folytán talán éppen a cseresznyén esett a legkisebb kár, de a konyhakerti növények alaposan megtizedelődtek, fák törtek, tetők sérültek a nagy viharban.

Rimóczi Ágnes

Kitört, kidőlt fák szegélyezték a nagykörűi utcákat a vihar után

Forrás: Kőtelek ÖTE

Szinte horrorba illő, ami a házammal történt az orkán erejű szeles jégesőben. Oda a nemrégen felújított tető a kéménnyel együtt, én pedig tehetetlenül néztem a gyertya fényénél, ahogy ömlött befelé a víz. Ráadásul a kertem is csatatérré, szinte semmivé vált – mesélte el Németh Edit a keddi vihar után néhány órával. Mint kiderült, éppen az ő háza mellett csapott be egy villám, ami a sajnálatos kárt okozta.

– Igen, a polgármesteri hivatal mellett volt egy villámcsapás, ez érte az említett házat. A javítás, sok segítőnek köszönhetően elkezdődött. Ezen kívül még több helyen okozott gondot a vihar a településen. Redőnyöket vert össze a jég, rengeteg faág tört le, akadt, ahol kettérepedtek-, sőt, előfordult, hogy ki is dőltek fák – számolt be az eddig felmért károkról Túri Tibor polgármester. Egy fakidőléshez a tűzoltókat is riasztották.

– Egy, az időjárással összefüggésbe hozható eseményhez hívták a tűzoltóinkat, a Rákóczi úton egy körülbelül tizenöt méter magas fenyőfa dőlt ki. A fa rádőlt egy távközlési kábelre is, amely miatt egy pózna kitört, egy másik pedig megdőlt, emellett egy kerítés is megrongálódott. Az esethez a kőteleki önkéntes tűzoltó egyesület vonult ki, a bajtársak láncfűrésszel vágták fel és távolították el a fenyőt az útról – mondta el az esettel kapcsolatban Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mindezek után a településen élők gondolni se mertek arra, mi történhetett a cseresznyeültetvényeken. Tapasztalatok szerint a belterületi fákon lévő gyümölcsöt sújtotta a vihar, a település határában lévő gyümölcsösökben szerencsére alig esett kár.

– A vihar utáni bejárás során azt tapasztaltam, hogy az lokálisan csapott le. Többnyire a belterületet érintette, ahol láthatóak voltak a vihar nyomai. Jeget is inkább a falu kapott, a szél is itt volt a legerősebb, ebben a kisebb sávban volt puszító hatása a viharnak. Nekünk több területen vannak fáink, így a Forrásparton és a Homokon, valamint bentebb, a Kenderföldön és az otthonunk kertjében. Az előbbin, vagyis a falun kívüli területeken szinte egyáltalán, de a bentebbi részeken sem tapasztaltam számottevő kárt – mondta el tapasztalatait Volosinovszki Tamás. A fiatal gazdálkodó szerencsés, mert nem látott, s lát repedést, valamint az ütődés következtében létrejövő barnulást a gyümölcsszemeken.

Kitört, kidőlt fák szegélyezték a nagykörűi utcákat a vihar után
Fotó: Kőtelek ÖTE

Mint hozzátette, ez nagyon jó, hiszen ez az év egyébként sem a nagy szemű cseresznyéről lesz híres, a szokásos mérettől elmaradnak a szemek, nem lett volna jó, ha még a rossz minőséggel is szembe kell nézniük.

Sajnos azonban akad olyan gazda, akinek kissé meggyérítette a termését a vihar.

– Beszéltem néhány termelővel, elsősorban azok láttak kárt a gyümölcsön, akiknek a faluban vannak fáik. Bízom benne, hogy nagy mennyiségű szemkárosodást nem okozott a vihar, de ezután mindenképpen egy nagyon figyelmes szüretre van szükség. Alaposan át kell nézni a gyümölcsöt, hogy csak egészséges szemek kerüljenek a piacra szánt gyümölcsszállítmányba – fogalmazta meg Túri Tibor, településvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában