Jászkunság

2021.06.09. 13:55

Sok helyen kínálnak majd nyári munkát a diákoknak

Megyénkben százharmincnyolcmillió forint támogatást biztosít az állam.

Munkatársainktól

A kisebb településen is várják a hivatalokba a fiatalokat

Forrás: Shutterstock

Mintegy ezerszáz tizenhat és huszonöt év közötti diák vállalhat idén júliusban és augusztusban diákmunkát térségünkben, tájékoztatta hírportálunkat a megyei kormányhivatal. Ennek megvalósítása érdekében az állam több mint százharmincnyolcmillió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben. A fiatalok a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi hat órában, utóbbinál akár nyolc órában is alkalmazhatják a fiatalokat.

Tiszakürtön négyen már éltek is a lehetőséggel, de újabb csatlakozókra is számítanak.

– Van, aki a hivatalban kap munkát, de az óvodába, könyvtárba és az informatikus mellé is jut egy-egy tanuló. Feladat van, ha feltöltjük a nyolcfős keretet, akkor a fűnyírásba, a konyhán, de még a házi segítségnyújtásba is lesz, aki besegít – fejtette ki dr. Kiss Györgyné, Tiszakürt polgármestere.

A gyerekek egy része több éve visszatérő, a két hónapos nyári szünet alatt négy-négy hetet dolgoznak majd.

Martfűn évek óta működik a diákmunkaprogram, de egyre kevesebben jelentkeznek. Az érintettek napi hat órát dolgoznak háromhetenkénti turnusban, leginkább a közterületeken kapnak munkát, ahol például virágültetést vagy gyomlálást végeznek.

– A három hét igen rövid idő ahhoz, hogy az irodai folyamatokba beletanulhassanak, így nálunk ez az opció adott – magyarázta dr. Papp Antal polgármester, aki szerint a létszám csökkenésének oka abból is adódik, hogy Szolnokon több és akár kedvezőbb lehetőség adódik a tanulók számára.

A fiataloknak pénzkereseti lehetőség adódik bőven a megyében.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési helyhatóságok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézmények, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a szerkezetben a diákok havi munkabérének száz százalékát fizeti az állam.

A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér hetvenöt százaléka fedezhető a központi forrásból.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167 400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219 000 forint/hó).

Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 550 forint az állami támogatás összege.

Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás. A kormány megyénkben több mint százharmincnyolcmillió forintot biztosít erre a célra.

Minden jelentkezőt fogadni tudnak

Tiszapüspöki önkormányzatához nyaranta mintegy húsz-harminc diák jelentkezik munkára, kéthetes turnusokban.

– Végzettségükhöz megfelelő feladatot keresünk számukra, van aki a sportpálya karbantartásával foglalkozik, van, aki traktort vezet, de olyan is, aki irodai, asszisztensi munkát végez, vagy akár a szabadstrandunkon segít. Nem szokott előfordulni, hogy a jelentkezőnek nem tudunk munkát biztosítani – mondta Bander József, a település polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában