JÁSZKUNSÁG

2021.07.07. 06:55

Egyre több baleset történik a vasúti átjárókban

Júniusban egy héten belül két baleset is történt vasúti átkelőben megyénkben. Az év első öt hónapjának statisztikája sem fest túl jó képet, hiszen mind a Jászkunságban, mind országos szinten emelkedett az útátjárós balesetek száma. Ezek legfőbb oka a figyelmetlenség – hangsúlyozta a MÁV.

Czakó Nóra

2019 decemberében egy vonat és kamion ütközött össze a 45-ös főúton

Fotó: Donka Ferenc

Egy édesapa és lánya sérült meg június 12-én a Tiszaföldvár külterületén lévő vasúti átjáróban, ahol autó és vonat ütközött. Négy nappal később pedig elsodort a vonat egy embert a Kisújszállás és Karcag közötti vonalon, az utóbbi település határában.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, hazánkban az év első öt hónapjában a tavalyi azonos időszakhoz képest hattal több, 26 útátjárós baleset történt. Ebből hét halálos, három súlyos, három könnyű sérüléssel, tizenhárom pedig anyagi kárral járt.

Tavaly ugyanebben az időszakban a húsz balesetből kettő volt halálos.

Megyénkben idén május végéig két útátjárós baleset történt, mindkettő anyagi kárral járt, tavaly ugyanebben az időszakban viszont nem történt szerencsétlenség. Az év első öt hónapjában a MÁV kettő öngyilkosságot regisztrált a Jászkunságban, valamint három személyelütést, amely utóbbi országos viszonylatban az ötödik legmagasabb megyei érték.

– Évente mintegy negyven súlyos baleset történik a vasúti átjárókban és az illegális, azaz nem kijelölt, vasúti átkelőknél. Az esetek fele végzetes kimenetelű

– olvasható a MÁV Zrt. válaszában.

– Öngyilkosságok esetén nem ismerjük az okokat. Az elütések és szerencsétlenségek azonban szinte minden esetben a figyelmetlenség, a felelőtlen kockázatvállalás, vagy a közlekedési szabályok tudatos figyelmen kívül hagyása miatt következnek be. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve a csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni.

A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás – a „még átérek” gondolkodásmód –, az agresszív vezetési stílus, a vezetés közbeni telefonálás és a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza. A záródó sorompórudakat látva a járművezetők megállás helyett sokszor gyorsítanak, néhányan még a lezáródott félsorompót is megkerülik.

A vasúttársaság hozzátette, kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok is, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken, vagy nem a kijelölt átjárókat használják. Az őket ért baleseteket sok esetben az érzékszervek működését akadályozó tényezők, például a fülhallgató, a kapucnis ruházat vagy a mobiltelefon használata okozzák. Tóparti vasútvonalak mentén pedig előfordul, hogy matrac, kenu és a nagy méretű felfújható játékok miatt nem látják a közeledő szerelvényt.

2019 decemberében egy vonat és kamion ütközött össze a 45-ös főúton
Fotó: Donka Ferenc

A vonat féktávolsága több száz méter. A mozdonyvezető a veszélyhelyzetet észlelve azonnal vészfékez és hangjelzést ad, azonban szinte semmi esélye nincs az ütközés megelőzésére. A körültekintő, figyelmes közlekedéssel és a szabályok betartásával azonban a balesetek elkerülhetők lennének – hangsúlyozta a MÁV Zrt.

A rendőrséggel közösen ellenőriznek

A MÁV a vasúti átjárókban történt balesetek számának csökkentése érdekében több mint tíz éve tart vasúti-közúti közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket a rendőrség közreműködésével. A közös ellenőrzéseket a közút és vasút kereszteződéseiben 2018 óta rendszeresen, éves szinten hatvan-hetven helyszínen végzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában