JÁSZKUNSÁG

2021.07.14. 06:55

Ezen a nyáron is folyik a parlagfű elleni harc

Elsősorban közegészségügyi okok miatt fontos megakadályozni, mérsékelni a parlagfű pollenszórását.

Molnár-Révész Erika

A parlagfű minden évben sok ezer ember életét keseríti meg.

Fotó: Bujdos Tibor

Bár jelenleg a gombafélék spórái okozzák a kellemetlen allergiás tüneteket az arra érzékenyeknél, hamarosan a parlagfű pollenjei is magas koncentrációban jelennek meg a levegőben. Annak ellenére, hogy az allergén növényt már egész évben irtani kell, a mentesítést jellemzően ezekben a hetekben végzik a földtulajdonosok, önkormányzatok.

– Egyebek mellett a sportpálya környezetét, az Alsóréti-Holt-Tisza partszakaszait, belterületen pedig a Kun Farkas út környékét parlagfűmentesítettük az elmúlt hetekben. Belterületen tíz, külterületen ötvenezer négyzetméteren, gépi és kézi erővel egyaránt – válaszolta Huber József, a fegyverneki városüzemeltetési osztály vezetője arra a kérdésre, hogy milyen formában védekezik a parlagfű ellen az önkormányzat.

A parlagfű-mentesítés tavaly óta már egész évben kötelező. Ennek teljesülését belterületen a jegyzők, külterületen, illetve az önkormányzati tulajdonban lévő belterületen pedig a kormányhivatalok ellenőrzik.

– Bírságot még nem kellett kiszabnunk a parlagfű-mentesítés hiánya miatt, de olyan már előfordult, hogy valakit kétszer kellett felszólítanunk, kaszálja le a fertőzött területet. A hivatal munkatársa folyamatosan járja a várost, miközben ellenőrzi a parlagfű-mentesítést is. Úgy látjuk, a lakosok megértik, hogy erre miért van szükség, és elvégzik a feladatot – számolt be a tapasztalatokról dr. Pető Zoltán, Fegyvernek jegyzője.

A helyszíni vizsgálat hivatalból vagy bejelentés alapján indulhat. Erről nem mindig értesítik a földtulajdonost, ám a helyszíni ellenőrzésről minden esetben jegyzőkönyv készül.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében is megkezdődött idén a parlagfűvel fertőzött területek mentesítése. A kormányhivatal a parlagfű-virágbimbó kialakulásának megakadályozását vizsgálja. A virágbimbók kifejlődésének meggátolása az ingatlanok tulajdonosainak, illetve használóinak a feladata. Ez a kötelezettség nem kötődik évszakokhoz, idényekhez – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

A hivatal munkatársai az ezzel kapcsolatos ellenőrzést a megye teljes külterületi részein végzik. Tavaly ősszel például még repülőgépről is figyelték a megye területét.

– Magyarországon minden negyedik-ötödik ember szenved kisebb-nagyobb mértékben a parlagfű virágpora által kiváltott allergiától. A parlagfű pollenszórása általában július végétől szeptember közepéig nehezíti meg az arra érzékenyek mindennapjait, sokan szorulnak a tünetek gyógyszeres kezelésére ebben az időszakban. Így elsősorban közegészségügyi okok miatt fontos megakadályozni, mérsékelni a parlagfű pollenszórását – hangsúlyozta tájékoztatójában a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Komoly bírság is lehet a mulasztás vége

Amennyiben a földtulajdonos, földhasználó nem tesz eleget parlagfű-mentesítési kötelezettségének, a bírság összege tizenötezer forinttól akár ötmillió forintig terjedhet a terület nagyságától és a fertőzöttség mértékétől függően. A kormányhivatal tájékoztatása szerint tavaly ötvenhárom mulasztás miatt közel kétmillió-hatszázezer forint növényvédelmi bírságot szabott ki a hatóság a megyénkben. A kirótt büntetés 2019-ben ennek a duplája volt.

Súlyosbító körülmény, ha a fertőzött terület település, üdülőterület közelében van, illetve ha az érintett föld három éven belül bizonyul ismételten fertőzöttnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában