Rekonstrukció

2021.07.19. 16:30

Fél évig tart a szolnoki Laki Kálmán híd felújítása

A kivitelezés ütemezéséről, továbbá az esetleges forgalomkorlátozásokról a környék lakóit postán keresztül is értesítik.

Mészáros Géza

Györfi Mihály alpolgármester (balra), mellette Szalay Ferenc polgármester és Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója

Fotó: Nagy Balázs

Megkezdődött és várhatóan fél évig tart a Zagyván átívelő Laki Kálmán-híd, a köznyelvben Pityó-hídként is közismert gyalogos és kerékpáros átkelőhely felújítása.

Györfi Mihály alpolgármester (balra), mellette Szalay Ferenc polgármester és Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója
Fotó: Nagy Balázs

A százmillió forintot is meghaladó fejlesztés része annak a 2,7 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósuló projektsorozatnak, amely Szolnokon utak, járdák, kerékpárutak, és egyéb műtárgyak, infrastruktúrák helyreállítására szolgálnak.

Minderről hétfőn tartott sajtótájékoztatót Szalay Ferenc polgármester, Györfi Mihály alpolgármester, a tabáni városrész önkormányzati képviselője, illetve László Norbert, az Alcsi-Tallinn térség városatyja, valamint Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési (SZVÜ) Kft. ügyvezető igazgatója.

Elhangzott, már az elmúlt évben megkezdődött az állagában veszélyesnek ítélt híd statikai felmérése.

A szakértői jelentések egyértelműen azt állapították meg, hogy a híd tartószerkezete és egyéb elemei felújításra szorulnak. A balesetveszély-elhárítási munkálatokat már tavaly elvégeztette a társaság. Ez év legelején pedig a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Hidak- és Szerkezetek Tanszékének munkatársaival a teljes felújításra vonatkozó terveket készíttette el az SZVÜ Kft.

Hírportálunk azt is megtudta, hogy a 216 méter hosszú, 3,3 méter széles átkelő több szempontból is stratégiai jelentőségű eleme a városnak.

A Laki Kálmán-híd a ’80-as évek közepén épült, elsősorban nem közlekedési megfontolásokból. A gyalogosforgalom kiszolgálása mellett, a Pityó utcai szennyvíz-átemelőn keresztül, a Tallinn és az Alcsi városrész által határolt területen keletkező szennyvizet gyűjti össze, majd továbbítja a gyaloghídon keresztül az Ady Endre út és a Szolnok ispán körút kereszteződésében található fogadóaknába. A hídon szintén átvezetett ivóvízhálózat pedig Szolnok több városrészének, továbbá Szajol, Rákóczifalva és Rákócziújfalu vízellátásában játszik fontos szerepet.

Nem elhanyagolható szempont, hogy az Áchim úti kreatív középiskola diákjainak többsége ezt az átkelőt használja a tanintézmény, illetőleg a belváros megközelítésére. A felújítás során az átkelő világítás-rendszerét is lecserélik. A kivitelezés ütemezéséről, továbbá az esetleges forgalomkorlátozásokról a környék lakóit postán keresztül is értesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában