idegenforgalom

2021.07.06. 11:28

Fellendítették a térség turizmusát a könnyítések

A járványügyi adatok javulásával számos könnyítő intézkedés történt az elmúlt napokban, melyek térségünk idegenforgalmát is jelentősen befolyásolták. Egyértelműen a tavalyi és a korábbi évek júniusát meghaladó vendégforgalmat tapasztaltak a Tisza-tavi szolgáltatók az idei nyár első hónapjában. A hírportálunknak nyilatkozó szakemberek összhangban állították, hogy egyedül a szállásfoglalások maradnak el az ilyenkor megszokott mértéktől.

Munkatársainktól

A csónaktúrák és a különféle eszközbérlések száma egy ideje már a szokásos nyári szinten van a Tisza-tónál

Fotó: Ujvári László

– Átlagon felüli június van mögöttünk – kezdte mondandóját Végh József tiszafüredi túravezető

– Feltűnő, hogy már júniusban is rengeteg fiatal vendégünk volt, pedig ők általában később, a tanév és a vizsgaidőszak után jelennek meg a tóparton

– közölte Végh József tiszafüredi túravezető, hozzátéve, hogy az idei kérészrajzás sok iskolás csoportot és családot vonzott a Tisza-tóhoz.

A tiszafüred-örvényi Szabics kikötőben is elindult a nyári szezon. Mint azt Szabics Gábortól, a kikötő munkatársától megtudtuk, a csónaktúrák és az eszközbérlések száma, valamint a tanösvények látogatottsága már a nyári szintet hozza. Elmaradást a szállásfoglalások terén tapasztalnak.

– A június nem volt erős a kempingben, elmaradt a várakozásoktól, azonban az előfoglalásokon látszik, hogy a július és az augusztus valamivel jobb lesz, de még az sem áll az előző évek szintjén – értékelt Kupai Kinga, az abádszalóki Tisza-tó Strandot és a Füzes Kempinget üzemeltető vállalkozás ügyvezetője.

– Az első júniusi hétvégén már több mint kétezer strandolót fogadtunk, míg az elmúlt hétvégén már egy nap is elég volt ehhez

magyarázta.

A májusi újranyitás után egészen pünkösdig alacsony volt a Jászberényi Állat- és Növénykert látogatottsága.

– Ennek egyik oka a borongós, csapadékos időjárás lehetett, ami nem kedvezett a szabadtéri programoknak. Másrészt pedig sokan még nem rendelkeztek védettségi igazolvánnyal, ami szükséges volt a belépéshez – osztotta meg tapasztalatait korábban Kovács Ágnes gyűjteményvezető-helyettes. A pünkösdhétfő azonban meghozta az áttörést, mert nagyon szép látogatói forgalommal zárták a hétvégét.

Bíznak benne, hogy marad a jó idő és még több vendég érkezik hozzájuk, ami új látványossággal, egy egzotikus lepkekerttel bővült.

– Az állatkert iránti töretlen lelkesedést jelzi, hogy két-három nap alatt beteltek a nyári Zoo-táboros helyek. Az ország számos pontjáról nagy az érdeklődés, a családok kedvelt úti célja a gyűjtemény. Más szervezetek, intézmények által szervezett táborokból is érkezett megkeresés, hogy a nyár folyamán hoznának gyerekeket az állatkertbe – részletezte Kovács Ágnes.

A csónaktúrák és a különféle eszközbérlések száma egy ideje már a szokásos nyári szinten van a Tisza-tónál
Fotó: Ujvári László

Szolnokon is bizakodnak a szolgáltatók, hogy augusztus végén kiváló szezont zár majd az idegenforgalom. Falusi János, a Garden Hotel szállodavezetője reméli, hogy az enyhítő intézkedéseknek és a beoltottságnak köszönhetően kitart a mostani lendület.

– Immár mi is próbálkozunk a nyári rendezvények szervezésével. Épp a minap adtunk otthont olasz estnek, de lesz nyárzáró parti is. Tapasztalataink szerint inkább a hazai vendégek választanak minket, egyelőre kevés a külföldi – tudtuk meg. Falusi János kiemelte, szobáik felét felújítják, ezért a szálloda pillanatnyilag ötvenszázalékos kapacitással üzemel. Ami pedig a foglalásokat illeti, többségében az üzleti céllal érkező vendégek jönnek. A sportturizmus jelenleg szerény mértékű a Tiszaligetben, az edzőtáborok java ugyanis már lezajlott.

– Fontos megemlíteni, hogy rendkívül sokat várunk a tiszaligeti fürdő kialakításától.

– Nagy löketet adhat ugyanis, ha befejeződik a strandfejlesztés, hiszen a létesítmény közel van hozzánk, a vendégeinknek ezáltal nem kell messzire menniük ahhoz, hogy strandon töltsék a szabadidejüket

– zárta gondolatait a hotelvezető.

Rákóczifalván turisztikai attrakciónak számít a Macimúzeum, amely jelentős felújításon esett át az elmúlt időszakban, s bár már elkészült, még nem adták át. Balázs Antal, a múzeum vezetője elárulta, már most is sok érdeklődő érkezett volna, akik nem tudták, hogy zárva van. Jöttek a napokban például Százhalombattáról és Debrecenből is, de egyelőre csak a Régi Idők Házát tudták nekik megmutatni, ahol számos régi berendezési és használati tárgy látható.

Megnőtt az érdeklődés, telt házzal számolnak a nyár végéig

A tavalyi évhez képest elmarad a látogatók száma a Martfű Termál Spa medencéiben, az emberek óvatosabbak.

– Szombaton nem tapasztaltunk ugrásszerű növekedést a fürdőben. A könnyítés óta talán kényelmesebben, felszabadultabban érzik magukat a látogatóink, de több idő kell, hogy az emberek a hét hónapos bezártság után nyissanak – vázolta a helyzetet Tomasovszky László. A termál spa vezetője arról is tájékoztatott, hogy a jogszabályi módosítások kapcsán bőven merültek fel kérdések. Bizonyos, praktikus dolgokat megtartottak. Továbbra is figyelembe veszik a medencék terhelhetőségét, helyeznek ki kézfertőtlenítőket, a jegypénztárnál maradt a plexi. A szállások kapcsán viszont egészen mást tapasztalnak: a nyár végéig szinte teljes a telt ház.

– Hétvégén hihetetlen mennyiségű ajánlatkérés érkezett be, ez egészen biztos, hogy a szombati könnyítés eredménye – mondta, majd hozzáfűzte, szeptemberig alig akad szabad hely, az utána következő időszakra viszont nem érzékelhető a foglalási kedv.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában