Találkozó

2021.07.27. 07:00

Megyei családfakutatók is képviseltették magukat Kiskunhalason

Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyei családfakutatók találkoztak a napokban és osztották meg tapasztalataikat, bővítették tudásukat.

Baon.hu

Fotó: Végső István

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) szervezésében önállóan működő Bács-Kiskun családkutató csoport újabb rendezvényének Kiskunhalason, a Csipke Hotel adott helyet – írja a baon.hu. A csoport célja, hogy összefogja a megyében élő, a családtörténeti kutatás iránt érdeklődőket és hathatós segítséget nyújtson számukra a szakmai munkához.

A most megtartott csoportnapon előadások hangzottak el, majd kötetlenül beszélgethetett a közel 50 családfakutató.

A Bács-megyei csoport vendégeket is hívott. Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkeztek érdeklődők, így a két térség családfakutatói ismerkedhettek meg egymással, cserélhették ki tapasztalataikat. A jelenlevőket Végső István, a Bács-Kiskun megyei csoport vezetője köszöntötte.

Az első előadó dr. Lakatos Andor történész, levéltáros, muzeológus, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője volt és a tizenegy esztendeje működő Matricula-Historia-online szolgáltatást mutatta be.

Hogyan változtak a kutatási szolgáltatások, milyen eredményeket sikerült elérni, miként segíti egymást a családfakutatás, a helytörténet megismerése és az akadémiai történettudomány, illetve milyen lesz a jövő a digitális térben történő családfakutatások kapcsán – többek között ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni.

Végső István történész a Jászkun Kerület létrejöttétől, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyén, a Kun Köztársaságon keresztül a tanácsrendszer bevezetéséig mutatta be a mai Bács-Kiskun megye megalakulásának történetét.

Fotó: Végső István

Végül a szolnoki családkutató klubbot képviselve Ari Ilona családfakutató mesélt szervezetük egy évtizedes történetéről, eredményeiről.

A rendezvény baráti beszélgetésekkel zárult a folytatás reményében. Végső István összegezve elmondta: az esemény is bizonyította, hogy a családfakutatás láthatóan a fiataloktól a legidősebb korosztályig, mindenkit érdekel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában