galériával

2021.07.18. 17:20

Összefogással újították fel az Öregházat Jászágón

Generációkon át a jászsági értékeink megőrzéséért című projekt keretében kívül-belül megújult a vertfalú, nádtetős Ágói Öregház. Ünnepélyes átadására szombaton délután összesereglett a falu apraja-nagyja, sőt több jászsági településről is érkeztek vendégek.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A gyűjtemény fenntartója az Ágóiak Baráti Egyesülete, melynek célja többek között a jász identitás erősítése, a hagyományok átörökítése a fiatalabb nemzedékek számára. Az ünnepi műsor kezdetén Vancsik Dávid Kányádi Sándor Kicsi faluból való vers című szívhez szóló költeményét szavalta el, majd a jászágói óvodások A három selyp lány című magyar népmesét mutatták be.

- A projekt nem csak értékteremtésről, hanem értékmentésről is szól, hiszen az Öregház az utolsó százéves ház a településen, ami a felújítással újabb száz évet kapott – mondta köszöntőjében Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke. Kiemelte, hogy olyan értéket is közvetít, mint a család összetartó ereje, hiszen régen több generáció élt együtt boldogan, egymásra utalva.

- Jászágó kis község, de az erejét az is mutatja, ahogyan a ház felújítása megvalósult – ezt már Dr. Dobos László a Jászok Egyesülete ügyvivője hangsúlyozta. – A beruházás közpénzből, pályázati pénzből, magánadományokból és elszármazott jászok szervezeteinek támogatásából valósult meg. Olyan közösségi erő fejeződik ki benne, amelyre igen nagy szükség van a mai világban – tette hozzá.

A rendezvényen megemlékeztek az Öregház létrehozójáról, Macsi Sándor, nyugalmazott iskolaigazgatóról, Jászságért díjas helytörténészről is. Mozsár Lászlóné polgármester részletesen ismertette a Leader forrásból és adományokból finanszírozott beruházást, majd köszönetet mondott mindenkinek.

Megtudtuk, hogy az utófinanszírozású pályázaton több mint 2 millió 850 ezer forintot nyertek, amihez még hétszázezer forint önerőt biztosítottak. Átmenetileg hitelt vettek fel, ám ez közel sem volt elég ahhoz, hogy elkezdjék a munkálatokat, ezért 1 millió 170 ezer forintot gyűjtöttek össze a kivitelezés elindításához. Szalagátvágás után a rendezvény vacsorával, zenés esttel ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában