Erdész

2021.07.21. 19:55

Rangos díjjal ismerték el az abádszalóki Mészáros Gergely munkáját

Életünk meghatározó része a gyermekkor, jellemfejlődésünk legfontosabb befolyásoló tényezője a családi közösség. Szakemberek számos alkalommal bizonyították, hogy a szülői, nagyszülői minta alapvetően határozza meg az egyén érdeklődését, s ezáltal szakmai pályáját. Így volt ez az abádszalóki Mészáros Gergely esetében is, kinek szakmai munkáját nem először ismerték el.

Ujvári László

Az év erdőgazdálkodási szaktanácsadójának járó különdíjat Mészáros Gergely vehette át

Fotó: Ujvári László

Épp a madarak és fák világnapján született Mészáros Gergely 1983-ban, de természetesen nem csak ez határozta meg az érdeklődését és a szakmai pályáját.

Legnagyobb szerepet a családi vállalkozás játszotta a sorsa alakulásában, erdészként dolgozó nagyapja egészen kisgyermek korától rendszeresen vitte magával, így Gergely közelebbről is megismerhette a fákat, az erdőket. Vállalkozásuk 1999-ben alakult, eleinte nagyapja dolgozott benne, majd iskolái elvégzése után az unoka is csatlakozott. Ma már az egyéves nemes nyárasoktól a százharminc éves bükkösökig, számos magántulajdonban lévő erdőterület szakirányításával és szaktanácsadásával foglalkoznak.

Az év erdőgazdálkodási szaktanácsadójának járó különdíjat Mészáros Gergely vehette át
Fotó: Ujvári László

– Azt, hogy erdész akarok lenni, már hatéves korom óta tudom, nem is gondolkodtam nagyon másban – kezdte válaszát hírportálunknak nyilatkozva Mészáros Gergely, aki 2009-ben fejezte be egyetemi tanulmányait Sopronban, mint okleveles erdészmérnök. Ezt még egy felsőfokú vadgazdálkodási végzettséggel is kiegészítette.

– Ez egy nagyon sokrétű szakma, nem árt, ha az embernek vannak emellett könyvelői, jogi és egyéb hasznos ismeretei. Az általunk szakirányított területen száznegyven erdőgazdálkodóval és megközelítőleg négy-ötszáz erdőtulajdonossal dolgozunk együtt. Ennek összefogása – a terepen végzett, úgynevezett tő melletti munkán túl – komoly adminisztrációt igényel – sorolta.

Folyamatosan igyekszik bővíteni ismereteit és fejleszteni a munkája szempontjából hasznos készségeket. Nem ok nélkül kapta ő 2020-ban Az év erdőgazdálkodási szaktanácsadója különdíjat, ugyanakkor az elismerést – a járványhelyzetre tekintettel – csak idén júniusban vehette át.

– Úgy gondolom, el kell egymástól választani a szakirányítást és a szaktanácsadást. Előbbi foglalkozik a tő melletti munkával és azok adminisztrációjával, míg utóbbi a szükséges információkkal és szakmai tanácsokkal látja el az erdőtulajdonosokat – magyarázta a díjazott.

– Az erdőgazdálkodók ajánlásai alapján az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adományozza az elismerést. Ez egy kiemelkedő díj, amire természetesen büszke vagyok, hiszen a magán-erdőgazdálkodás területén nagy a verseny a jó szakemberek között – jegyezte meg Gergely.

Nem ez volt az első elismerés a fiatalember életében, 2019-ben kiérdemelte a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, a MEGOSZ által odaítélt emlékérmet, amelyet a magán-erdőgazdálkodás során kifejtett szakmai munkájával érdemelt ki.

Bár Gergely Kunhegyesen született, nagyszülei abádszalókiak, és felesége is a Tisza-tó-parti kisváros szülötte. Több mint egy évtizede már ő is Abádszalókon él családjával, két lánygyermek édesapja.

Legjobb tudása szerint dolgozik

Mészáros Gergely hírportálunknak elmondta, határozott célja, hogy munkáját minél magasabb színvonalon végezze a jövőben is, az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok megelégedésére. Úgy fogalmazott: teszi a dolgát a legjobb tudásának megfelelően. Természetesen örömmel tölti el, ha szakmai elismeréssel, illetve díjjal jutalmazzák a munkáját. Zalától Borsodig az ország szinte minden pontján van olyan erdőterület, ahol tevékenykednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában