JÁSZKUNSÁG

2021.07.07. 17:28

Sok tulajdonos marad távol a lakógyűlésektől

Újra megtarthatók a lakógyűlések. Társasházaknál legalább nyolc nappal előre kell meghirdetni az időpontot, lakásszövetkezeteknél ezt az alapszabály határozza meg. A fórumoktól a lakók egy része távol marad, pedig azok legfőbb célja, hogy elfogadják az előző és adott évi pénzügyi beszámolót. Sokszor előkerül a közös költség emelésének kérdése, mely időnként vitákhoz is vezet.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szokások szerint még májusban kerítenek alkalmat a lakógyűlésekre, a járvány miatt viszont júniusig ezekre nem volt lehetőség. A dátumot és időpontot is érdemes úgy megválasztani, hogy minél több tulajdonos részt vehessen az összejövetelen. Idén nem célszerű, ám szükséges a nyári délután megjelölése.

– A lakásszövetkezetek legfőbb döntéshozó szerve a közgyűlés vagy a küldöttgyűlés. A járvány miatt kialakult helyzetben ezeket nem lehetett összehívni, a kormányrendelet értelmében hatáskörét a választott tisztségviselőkből álló igazgatóság gyakorolta. Az élet tehát nem állt meg – hangsúlyozta Farkas Roland, a martfűi Tyereskova Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet vezetője.

– Nálunk az a jellemző, hogy a közös képviselőnek nevezett, de hivatalosan lakásszövetkezeti küldöttként működő személyek lakásról lakásra járva íratják alá a lakókkal a döntésekhez szükséges dokumentumot, melyeket eljuttatnak a szövetkezethez. A törvényi előírásoknak megfelelően az éves beszámolót tizenöt nappal a küldöttgyűlés előtt minden lakástulajdonosnak megküldjük, így van lehetőségük véleményezni azt. Ezt követően kerül a küldöttek elé, akik szavaznak róla – vázolta a folyamatot.

A tapasztalat az, hogy érdeklődés hiányában egyre kevésbé működnek a tagértekezletek. Szinte minden esetben előkerül a közös költség emelésének kérdése. Korábban több esetben a lakók ezt a fórumot ragadták meg, hogy az egymáshoz fűződő valós és vélt sérelmeiket a nyilvánosság elé tárják. Mára ez már kevésbé működik. A szolnoki Várkonyi téri épület esetében is alig vesznek részt a lakók az egyeztetéseken.

– Némi szórással a tulajdonosok tíz-tizenöt százaléka jelenik meg a részközgyűléseken.

– Ennek okát viszont nem tudom, talán a rossz időpontválasztás, érdektelenség vagy egyszerű közömbösség állhat a háttérben. Volt már olyan eset, amikor felújítással kapcsolatban egyeztettünk, akkor harminc-negyven százalékos volt a részvétel, mert a lakók igényelték a korszerűsítést – számolt be tapasztalatairól Bede Attila, a szolnoki Móra Ferenc Lakásszövetkezet tagja.

Az adatok idén sem mutattak más képet, a Várkonyi téri épületnél már az elmúlt héten megtartották a fórumot.

– Tulajdonképpen a szövetkezet által már leadott mérleget kellett megvitatni és elfogadtatni. Mivel szinte minden évben csak egyszer tartunk gyűlést, így kimerül az előző évi gazdálkodás elemzésében – fogalmazott.

Bizonyos témák miatt többen eljönnének

Bár az évi egy alkalmon is igen kevesen vesznek részt, az igényfelmérések azt mutatják, hogy egy-egy aktuális probléma megvitatására adott esetben többen összegyűlnének.

– A korábbi években előfordult, hogy társasházunk udvarán egy bográcsozót szerettünk volna kialakítani. Arra gondoltunk, hogy mindenki beszállhatna a költségekbe, végül egy rendkívüli gyűlésen döntöttünk a helyéről és formájáról.

Magam is meglepődtem, hogy szinte minden tulajdonos eljött – mesélte Kalmár Erzsébet, aki egy szolnoki, tizenhat lakásos társasházban él.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában