vizsgálatsorozat

2021.07.13. 11:28

Térségünkben is elkezdődtek az építőipari ellenőrzések

A múlt héten megkezdte az építőiparban érintett üzletek, valamint az építkezések ellenőrzését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal. Az országos, átfogó vizsgálatsorozatot azért rendelte el a Minisz­terelnökség, mert a családoknak szánt otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások nagy része mostanában inkább a kereskedőknek hoz hasznot, a családoknak egyre kevésbé.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Kerítésépítéshez kerestem falécet a minap az egyik szolnoki barkács­áruházban. Az eladó meg is mutatta, hogy hol találom a nekem kellő, háromméteres faanyagokat. Nagy tételben vásároltam volna, ám erre nem volt lehetőségem. Az eladó ugyanis azt mondta, hogy ilyen fából csak annyit tudok elvinni, amennyit az eladótérben látok. Többet ugyanis a magas faanyagárak miatt már biztosan nem rendel az áruház – panaszolta Németh Gergely, aki már évek óta dolgozik otthona felújításán.

A szolnoki családapa szerint az alapanyagok ára elképesztően megnőtt az utóbbi időben. Nemcsak a fáé, de a vakolóanyagoké is. Egyebek mellett az árakat, azok emelését is vizsgálják abban az ellenőrzés-sorozatban, melyek a múlt héten kezdődtek el országszerte.

A vizsgálatokat a kormányhivatalok végzik különböző hatóságok segítségével.

– A Miniszterelnökség több hatóság részére elrendelte az építőipari szektor átfogó ellenőrzését.

– A vizsgálatok júliusban zajlanak, a kormányhivatal munkaügyi hatósága a munkaügyi, munkavédelmi szabályok betartását is ellenőrzi.

– A megye területén található építkezéseket is vizsgáljuk, közösen más hatóságokkal együttműködve – válaszolta ezzel kapcsolatos kérdésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Mint írták, emellett az építőipari alapanyagárak drasztikus emelkedése miatt szükségessé vált az érintett termékek fogyasztóvédelmi ellenőrzése. Így a kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága az építőipari termékkört forgalmazó kereskedelmi egységeket is ellenőrzi, melynek során egyebek mellett vizsgálják a betonacélok és a szerkezeti fák árazását is. Az ellenőrzések július hetedikén indultak és visszavonásig tartanak.

A webáruházakra is odafigyelnek a hatóságok

A kormányhivatal helyszíni ellenőrzései kiterjednek a vasudvarokra, fatelepekre, szaküzletekre, barkácsüzletekre, Tüzép-telepekre, a termékkört árusító kis- és nagykereskedelmi egységekre is. Az ártájékoztatások ellenőrzése az online webáruházakat is érinti.

A kormányhivatal a jogszabályokban biztosított hatásköre szerinti szempontokból vizsgálja az építőanyag-forgalmazókat. A helyszíni ellenőrzések kiterjednek az árfeltüntetési és termékbiztonsági követelmények betartásának számonkérésére is. A fogyasztóvédelmi szakemberek kiemelten vizsgálják az árfeltüntetés, az árfelszámítás szabályait és az ártörténetet.

Ha a szakemberek a jogosítványaikon túlmutató mulasztásokat, visszásságokat tapasztalnak, az ügyben eljáró társhatóságok bevonását kezdeményezik – tájékoztatta lapunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában