Galériával

2021.07.27. 16:30

Tizenhat embernek biztosít munkát az új varroda Tiszaroffon

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság folyamatosan bővíti a társadalmi felzárkózás és az esélyteremtés eszköztárát, ezért azokon a hátrányos helyzetű településeken, ahol kevés a munkavállalási lehetőség, saját foglalkoztatási programot indított. Az úgynevezett „termelőműhelyek” létrehozásának második állomása a tiszaroffi varroda működtetése, amelynek köszönhetően tizenhatan térhetnek vissza a munka világába a faluban.

Hartai Gergely

20210727 Tiszaroff Átadták az új varrodát és tanműhelyt. Fotó Mészáros János Új Néplap

Az Észak-Alföldi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság Tiszaroffon működő fejlesztési központjának bázisán öt hónap alatt alakították ki a varrodai tan- és termelőműhelyt azzal a céllal, hogy a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű lakosok számára először üzemi körülményeket biztosító gyakorlati képzést, majd hosszú távú munkalehetőséget biztosítson.

A beruházás összköltsége mintegy 4,6 millió forint volt.

Kedden a helyszínen be is mutatták a létesítményben zajló szakmai munkát. Az átadóünnepségen felszólalt a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, aki beszédében a munkahely jelentőségére hívta fel a figyelmet. Langerné Victor Katalin rámutatott, a foglalkoztatást segítő programjaik legfontosabb célkitűzése, hogy a lehető legtöbb ember tudjon hétköznapi életet élni.

– A mi szakterületünkön a legnagyobb kihívás olyan innovációt létrehozni, amely a mindennapi életet segíti. Ígérem, a jövőben sem állunk meg, és további hasonló munkahelyek megteremtésén fáradoznunk majd – tette hozzá.

– Nem többmilliárdos beruházás történt ma itt, tizenhatan kezdték meg most a munkájukat. Mondhatnánk, nem nagy dolog ez. Ám ha belegondolunk, az egész magyar társadalom szempontjából ez sokkal többet jelent, mint egy milliárdos beruházás – vette át a szót a pódiumon F. Kovács Sándor.

A térség országgyűlési képviselője felidézte, korábban az volt a legfőbb cél, hogy munkát kapjanak azok, akik segélyre szorulnak. Elkezdődtek hát a közmunkaprogramok, melyekben sokan vettek részt. Idővel azonban a közmunkások nagy része el tudott helyezkedni, mely komoly eredmény.

– Kívánom, hogy szaporodjanak azok az üzemek, ahol a hátrányos helyzetű településeken élők munkát vállalhatnak, s kiléphetnek a közmunkaprogramból a munkaerőpiacra – zárta szavait a honatya.

A rendezvényen beszédet mondott Vankóné Jekli Anikó, Tiszaroff polgármestere is. Méltató szavaiban hangsúlyozta, hálával tartozik mindazoknak, akik hittek a településben. Elsősorban abban, hogy megvalósulhat a falu varrodája, és lesz tizenhat ember, aki munkát vállal a létesítményben.

Megtudtuk, a varroda főként munkakabátból, gumis derekú nadrágból, lapköpenyből, derekas nadrágból álló munkaruházati termékek készítését végzi a kiszabástól a késztermék előállításáig. A műhelyben előállított női és férfi ruházati termékeket a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság elsősorban a saját – hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű emberek számára indított – képzésein használja fel, amely egyúttal a képzésekhez kötelezően előírt munkaruhák hatékony beszerzését is eredményezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában