JÁSZKUNSÁG

2021.07.26. 13:00

Több hasznos módszer is létezik a szúnyogcsípések kezelésére

Nem telik el egyetlen nyári este sem szúnyogcsípés nélkül. A szúnyogok nagyon gyorsan el tudnak szaporodni, jelenlétük pedig sokaknak okoz bosszúságot. Dr. Szabó András bőrgyógyásszal arról beszélgettünk, hogy melyek a leggyakoribb betegségek, valamint hogy milyen praktikák léteznek a szúnyogcsípések kezelésére.

Szoljon.hu

Forrás: Shutterstock

– Ha megcsíp minket egy szúnyog, akkor fontos, hogy ne kaparjuk el a csípés helyét, nehogy elfertőződjön – kezdte dr. Szabó András bőrgyógyász.

– Főleg gyerekeknél látjuk azt, hogy a csípést elkaparják, ezáltal az könnyen felülfertőződik, leggyakrabban baktériumok által és egy nagyon gyorsan terjedő gennyes bőrbetegség alakul ki, ez az ótvar. A másik gyakori felülfertőződés a gombák által történő fertőzés, hiszen ha egy csípést elvakarunk, akkor azon a helyen hámhiány, hámsérülés keletkezik és ezen keresztül a környezetünkben lévő gombák, gombaspórák bejutnak a bőrbe (főleg ha kisállatok is vannak otthon) – mondta.

Sokak életét nehezítik meg a szúnyogok, azonban számos praktika létezik a csípések kezelésére.

– Az egyik legegyszerűbb módszer ha bekenjük ecettel a csípést. Azonban az érzékeny bőrűeknek óvatosnak kell lenniük, mert az ecet irritálhatja a bőrt. Sokan használják a körömvirág kenőcsöt, ami enyhe gyulladáscsökkentő. Többen a svédcseppre esküsznek de csípéseknél nem gondolnám, hogy érdemben csillapítaná a viszketést.

– Fogkrémet is szoktak kenni a csípés helyére, a benne levő mentol ugyanis hűsíti a bőrfelületet, de a jégkocka is hatásos

lehet ebből a szempontból

– tette hozzá a bőrgyógyász.

Talán a legnépszerűbb módszerek egyike az, amikor a körmünket belemélyesztjük a csípés helyébe, ami megszünteti a viszketést. Dr. Szabó András szerint ennek az a magyarázata, hogy a viszketési inger helyett az erősebb fájdalom inger lép be, és az agyunk azzal foglalkozik, nem a viszketésre koncentrál.

– Ha valaki érzékenyebb bőrű – főleg a gyerekek – sokszor látjuk azt, hogy beduzzad a csípés helye és akár 4-5 cm átmérőjű gyulladt duzzanat is kialakulhat. Ez sokszor fájdalmas és erősen viszket, több napon keresztül is megmarad. Ilyenkor érdemes megmutatni szakorvosnak, aki külsőlegesen alkalmazható, gyulladáscsökkentő készítményeket javasol, belsőleg pedig antihisztamin tartalmú gyógyszert ír fel – magyarázta.

Ügyeljünk arra, hogy a kertben ne legyen pangó víz, ami ideális a szúnyogok szaporodása szempontjából!

Használjunk szúnyogriasztót, füstölőt, szúnyoghálót, valamint viseljünk hosszú ujjú inget és nadrágot!

Több városi legenda is létezik a szúnyogcsípésekről

– Az egyik városi legenda az, hogy a szúnyogirtás után a szúnyogok mérgezetté válnak és erőteljesebben csípnek. Ez ebben a formában nem igaz, inkább arról van szó, hogy a szúnyoggyérítés után a szúnyogok felbolydulnak és aktívabbá válnak egy rövid ideig – mondta dr. Szabó András.

– A másik városi legenda az, hogyha sörözünk akkor kevésbé csípnek a szúnyogok. Az tény, hogy a B vitamin nagy dózisban szedve kiválasztódik a verejtékmirigyeken keresztül és a bőr kellemetlen szagot bocsát ki, ami miatt a szúnyogok kevésbé szeretik az ilyen embereket. Az is igaz, hogy a sör tartalmaz B vitamint, de nem tartalmaz olyan nagy dózisban, hogy a szúnyogok szempontjából relevanciával bírna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában