Statisztika

2021.07.26. 06:55

Többen kötöttek házasságot a Jászkunságban, mint egy évvel ezelőtt

Megyénkben emelkedett legkevésbé az elhunytak száma országos szinten – többek között ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék elnevezésű kiadványából, amely az idei első negyedévet veszi górcső alá. Ami pedig a lakáskörülményeket illeti, a Jászkunságban átadott új otthonok átlagos alapterülete hatvanegy négyzetméter volt, és a lakások mindössze tizenöt százaléka épült négy vagy annál több szobával.

Czakó Nóra

A koronavírus-járvány ellenére megyénkben többen álltak anyakönyvvezető elé az idei első negyedévben, mint az előző esztendő elején

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A fővárost és a 19 megyét vizsgálja a társadalmi-gazdasági mutatók tekintetében a KSH első negyedévet taglaló legfrissebb kiadványa. Ebből megtudhatjuk többek között, hogy megyénkben 835 gyermek jött világra 2021. első három hónapjában, miközben 1628-an haltak meg. A tavalyi év azonos időszakához képest a születések száma 1,1 százalékkal csökkent, míg a halálozásoké 7,6 százalékkal nőtt.

Országos viszonylatban azonban megyénkben emelkedett legkevésbé az elhunytak száma.

A természetes fogyás 793 fővel csökkentette az ország népességét. Ez a veszteség 19 százalékkal haladta meg a 2020. első negyedévit. A természetes fogyás népességre vetített 8,7 ezrelékes megyei értéke az országos átlagnál (8,1 ezrelék) kedvezőtlenebbül alakult.

Január és március között 529 pár kötött házasságot, 19-cel, vagyis 3,7 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában.

Fontos mutató az is, hogy a lakosság milyen körülmények között lakik, és hány lakás épült. Az elmúlt öt évben, 2016 óta évről évre egyre nőtt az új lakások száma hazánkban, megyénkre azonban nem érvényes ez a tendencia. Míg az idei év első negyedévében országos szinten 29 százalékkal emelkedett az épített lakások száma, addig a Jászkunságban 5,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest.

A koronavírus-járvány ellenére megyénkben többen álltak anyakönyvvezető elé az idei első negyedévben, mint az előző esztendő elején
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Összesen 95 lakást vettek használatba, melyek 82 százaléka kisebb városokban, 16 százaléka pedig Szolnokon épült. Térségünk lakásépítési piacára a megyeszékhelyen regisztrált visszaesés és a többi város esetében bekövetkezett erőteljes növekedés is hatással volt.

A kiadvány arra is rávilágított, hogy az új lakások több mint négyötödének vállalkozások, közel egyötödének pedig természetes személyek voltak az építtetői. Utóbbiak lakásberuházásainak visszaesését a vállalkozásoknál megfigyelt élénkülés döntő mértékben ellensúlyozta.

A lakások 80 százalékát többszintes, többlakásos épületben, 20 százalékát családi házas formában adták át. Előbbieknél nőtt, utóbbiaknál csökkent a használatbavételek száma. Ennek is köszönhető, hogy az új lakások átlagos alapterülete az előző év azonos időszaki 102-ről 61 négyzetméterre csökkent, és az országos átlagtól (80 négyzetméter) is jelentősen elmaradt. A Jászkunságban a lakások mindössze 15 százaléka épült négy vagy annál több szobával, ami a megyék és a főváros alkotta rangsorban az egyik legalacsonyabb arány volt.

Az év első negyedében 24 lakás szűnt meg a megyében, kétszer annyi, mint az előző év azonos időszakában. Az országos tendenciával ellentétben azonban a Jászkunságban nőtt a jövőbeli lakásépítési kedv. A 2021 első negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (106) az előző év azonos időszaki alacsony bázis több mint kétszeresére emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában