JÁSZKUNSÁG

2021.08.23. 19:58

Konfliktusokhoz vezethet az önállósodás folyamata a kamaszkorban

A serdülőkor egy olyan időszak, ami alatt az énkép teljesen darabjaira hull és kezdetét veszi az én-keresés időszaka. A témában Krajnyákné Csorba Fanni szolnoki viselkedéselemző egy értekezést írt, mely egy népszerű, édesanyáknak szóló portálon is megjelenhetett.

P. Pusztai Nóra

A kamaszok önállósodni próbálnak, mégis sok támogatásra van szükségük

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Megannyi szerepet próbálnak magukra a kamaszok, elkezdi érdekelni őket a szubkultúrák világa. Változik a zenei ízlésük, kommunikációjuk, stílusuk. Általában dacolnak a világgal, szüleikkel, családjukkal és javarészt önmagukkal is. Számtalan krízist élnek meg – vázolta a szakember, aki szerint ebben az időszakban a kortársak véleménye és a társas kapcsolatok értékítélete válik a legfontosabbá.

– A fiatalok ilyenkor egyebek mellett a külsejüket, képességeiket, öltözködésüket, anyagi helyzetüket is másokhoz hasonlítják. De megkezdődik a harc a népszerűségért vagy éppen a vezető szerepért. Abban is biztosak lehetünk, hogy minden olyan dolog csábítani fogja, amelyet a társasága erőltet. A helyzetek kezelése a későbbi felnőttkori önbizalmat és kapcsolatteremtő készséget határozza meg – hangsúlyozta.

A viselkedést befolyásolja a családból hozott minta.

– Ha a szülők túlzott kontrollt gyakorolnak és rendszerint azt figyelik, hogy mit szólnak mások, akkor a gyermekben is erősebb lesz a frusztráltság és a megfelelni akarás a kortársak felé. Ezzel viszont hamar népszerűtlenné válhat a kamasz a társaságában – fejtette ki. Hozzátette: a szülő a tiltással sem érheti el, amit szeretne, hiszen az az agy bizonyos területeire pont serkentőleg hat.

A helyzetek túlreagálása, az érzékenyebb reakciók miértjei is az agyban keresendőek. A serdülőkorban lévő fiatalok képesek tükröt tartani a család elé, a szülőkkel szemben, ami további konfliktusokhoz vezet.

– Az én-keresés időszakában a gyermekeinkkel való kommunikációt érdemes új alapokra helyezni, hiszen szüksége van arra, hogy érezze, van beleszólása az életébe – javasolta a szakember.

A kamaszok önállósodni próbálnak, mégis sok támogatásra van szükségük
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

A korszak leginkább az önállósodásról szól. Folyamatos csatatér ez az időszak, a kamaszok minden olyan személlyel képesek szembemenni, akik bármilyen szabályt képviselnek. Ez viszont a saját érdek érvényesítésének igen fontos tanulási szakasza. A viselkedéselemző tanácsa szerint a szülőnek fokozatosan kell elengedni az irányítást, hogy egyre nagyobb mozgástér nyíljon a fiatal döntéseinek.

– A döntési helyzeteknek szabjunk egyre tágabb határt, érdemes ilyenkor többször kikérni a véleményét, hogy szerinte mi lenne a megoldás az adott szituációban. Célravezető, ha a szabályrendszert is együtt dolgozzuk ki, így érezheti, hogy részese a folyamatnak, vélhetően azok betartása is egyszerűbb lehet – részletezte.

Támogatásra van szükségük

A kamasz próbál a szüleiről leválni és önállósodni, mégis megannyi területen van szüksége támogatásra.

– Szinte teljesen elveszik abban a káoszban, ami benne történik. Dühös mindenre és mindenkire, arra vágyik, hogy szeretve legyen – hangsúlyozta Krajnyákné Csorba Fanni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában