Galériával

2021.09.14. 11:25

A helyi értékek megőrzését tűzte ki célul a Jászok Egyesülete

Létrejöttének századik, újjáalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelte szombaton a Jászok Egyesülete. A szülőföld megtartó ereje, az emberi kapcsolatok és a jász értékek kovácsolják össze a civil szervezet elszármazott és Jászságban élő tagjait. A Budai Várban rendezett kettős jubileumi ünnepségen átadták a 2020-ban és 2021-ben odaítélt Jászságért díjakat is.

Illés Anita

Fotó: Illés Anita

Koszorúzással kezdődött az ünnepi összejövetel a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán, ahol katonai tiszteletadással és a Jászfényszarui Huszárbandérium tisztelgésével emlékeztek a vérükkel adózó jász katona ősökre. A Márványteremben folytatódó találkozón Cserháti Ágnes, a közmédia nívódíjas műsorvezetője, a rendezvény háziasszonya köszöntötte a megjelenteket. Az elmúlt két évben a járványügyi korlátozások miatt nem jöttek össze a jászok, elmaradt a Jászok Világtalálkozója is. A múlt felidézése után a jelen eredményeit értékelte dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke.

– Száz éve, 1921-ben a Trianon csapásai alatt megrogyott ország igyekezett talpra állni. A Budapesten élő jászok dr. Czettler Jenő vezetésével elhatározták, hogy egy szervezetet hoznak létre, ami gyámolítani fogja a Budapestre került jászsági fiatalokat. A civil szervezetet 1946-ban, több másikkal együtt feloszlatták – emlékezett vissza dr. Dobos László. Elmondta, hogy 1991-ben újrakezdték, és megalapították a Jászok Egyesületét, melynek célja, hogy összekapcsolja az elszármazottakat és a Jászságban élőket.

– A felnevelő szülőföld megtartó ereje hoz mindannyiun­kat a közösségbe.

– Szervezetünk értékrendje szilárd, nemzeti elkötelezettsége megkérdő­jelezhetetlen. Ugyanakkor a szi­rénhangok ellenére távolsá­got tartunk a pártpolitikától. Ha nem zárnánk ki a pártpolitikát az egyesületből, saját kezünkkel vernénk szét a szövetségünket – tette hozzá, majd néhány szót ejtett a jövőről is.

Ha a vírushelyzet engedi, folytatják budapesti és vidéki rendezvényeiket, tovább gazdagítják közösségi oldalaikat, és készülnek a jövő évi jász világtalálkozóra, melyet Jánoshidával közösen rendeznek meg.

A szülőföld köszöntését dr. Rédei István, a Co-op Star Zrt. vezérigazgatója, a Jászsági Menedzser Klub elnöke hozta el az ünnepségre. Üzenetében három gondolatot közvetített. Elsőként tiszteletét fejezte ki azoknak, akik száz, illetve harminc évvel ezelőtt a jász értékek megőrzését szorgalmazták. Majd köszönetet mondott az egyesület jelenlegi vezetőinek, tagjainak. Harmadik gondolatkörben pedig azt kívánta, hogy a jászok még sokáig ünnepeljenek együtt jó egészségben, és vigyék tovább értékeiket.

A kiemelkedő teljesítményeket díjazták

Az eseményen elismerő oklevéllel köszönték meg azok munkáját, akik az elmúlt öt évben kiemelkedő módon szolgálták a Jászságban élők és az elszármazottak kapcsolatát. Hagyományosan minden évben a jász világtalálkozón adják át a jászok Nobel-díját, a Jászságért díjat. Ez azonban a járvány miatt elmaradt, ezért a kettős jubileum adott alkalmat a díjátadóra. Tavaly, vagyis 2020-ban a Jászságért díjat és a vele együtt járó egymillió forintot dr. Körei-Nagy József jogász, gépészmérnök és felesége, dr. Körei-Nagy Katalin ügyvéd kapta.

A Jászságért Alapítvány kuratóriuma ebben az évben Dávid Sándor fafaragó népi iparművész részére ítélte oda a Jászságért díjat. Az ünnepségen közreműködött Horváth Bálint zeneszerző, tanár, Juhász Orsolya Anna szoprán, a Magyar Rádió Énekkarának tagja, valamint ifj. Horváth Sándor prímás és cigányzenekara.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában